Inga leverantörsnamn nämndes under de här diskussionerna som skedde i fredags, men det är ingen hemlighet att USA har legat på sina allierade om deras farhågor om att kinesiska tillverkares utrustning kan användas av kinesiska staten för att spionera. Det är något som största kinesiska leverantören Huawei konsekvent förnekat.

Nyhetsbyrån Reuters skriver att 30 representanter från EU, Nato och länder som USA, Tyskland, Japan och Australien deltog på konferensen i Tjeckiens huvudstad Prag och de enades bland annat om ett gemensamt uttalande som säger att ”Den övergripande risken för inflytande på en leverantör från ett tredje land bör beaktas”.

Konferensen syftade till att skapa en översikt av regler som sedan ska kunna leda fram till en samordnad syn på säkerhets- och politiska åtgärder i den här frågan.

Diplomatiska källor säger dock till Reuters att de deltagande parterna inte är redo att skriva under något dokument än, eftersom debatterna i respektive länder inte är färdiga. Men deltagarna uppmanades att utnyttja det momentum som finns nu för att föra frågan framåt.

”Det skulle vara synd om det här visar sig vara en engångshändelse”, sa till exempel Japans ambassadör för cyberpolitiken Masato Ohtaka.

Varken Kina eller Huawei var inbjudna till eventet.

Som tidigare känt har medlemmar i Europeiska unionen fram till slutet av juni på sig att bedöma riskerna för cybersäkerheten kopplat till 5g.

Därefter ska det göras en gemensam bedömning av det här i oktober, och innan årets slut ska EU-länderna ha kommit överens om åtgärder för att minska riskerna i den här frågan.

Förra veckan meddelade den svenska regeringen att de har gett Post- och telestyrelsen i uppdrag att göra en riskanalys för it-säkerhet i svenska 5g-nät. Denna ska göras i samråd med Säpo, Försvarsmakten, FRA och MSB. Det är ett led i regeringens ambition att komma till rätta med ”eventuella säkerhetsproblem vid utbyggnad av digital infrastruktur som exempelvis 5g-nätet", uppgav regeringen i ett pressmeddelande.

I Sverige satte 5g-auktionerna i gång i slutet av förra året. I Europa förbereder sig Österrike, Belgien, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Irland, Nederländerna, Litauen och Portugal för att auktionera ut 5g-licenser under året, skriver Reuters.

Säkerheten i 5g-näten är så viktig eftersom tekniken spelar en central roll inom kritiska framtidsområden, alltifrån självkörande bilar och smarta städer till förstärkt verklighet och artificiell intelligens.

Läs mer: Inga hinder för kinesisk teknik när svenska 5g-auktioner drar igång