Jordbruket i världen väntas använda allt mer kemikalier i takt med att den ökade befolkningen sätter press på livsmedelsproduktionen. Men nu håller det amerikanska startupföretaget Farmwise på att ta fram ett alternativ – en mördarrobot. Eller i alla fall en robot som kan ta död på ogräs, rapporterar Fast Company.

Den stora orangea roboten rör sig försiktigt över åkrarnas fåror och kan med hjälp av AI identifiera ogräs som den rycker upp samtidigt som den lämnar kvar den gröda som man vill behålla.

Roboten måste kunna känna igen olika växter och plantor i olika stadier av sin tillväxt och för att lyckas med det har man använt sig av de senaste framstegen när det gäller beräkningsalgoritmer och använder samma typ av algoritmer som Facebook och Google använder för att känna igen oss på våra foton.

– Det mest utmanande var att bygga ett system som både är tillräckligt noga men, kanske ännu viktigare, tillräckligt generellt för att klara den stora variation som finns på en gård, säger Sébastien Boyer, grundare och vd på Farmwise.

Affärsidén är att hyra ut roboten till bönder som sedan får betala en avgift beroende på åkrarnas storlek och kostnaden är tänkt att landa lägre än kostnaden för att bespruta dem.

Hittills har Farmwise två robotar som arbetat med grödor som sallad, kål och blomkål. I sommar ska robotarna också ge sig ut bland selleri och på bomullsfält.

Läs också: 
Sveaskog stoppar parasiter med satelliter – och AI
Hälsoapp för grisar ska ge bonden grymt bra koll