För knappt ett år sedan blev det klart att tre svenska bolag slogs ihop under riskkapitalbolaget FSN:s flagg. Sedan dess har bolagen jobbat på, men identiteten har kanske inte varit supertydlig. Men från och med i fredags, då bolaget lanserade sitt nya namn internt, slipper man nu vandra gatan fram under det klatschiga epitetet ”den konstellation som uppstått efter sammanslagningen av Dicom, Zetup och den absoluta majoriteten av Office IT-Partner-kontoren”. Numera heter man istället Nordlo, vilket ska tolkas som det låter, det vill säga ett nordiskt bolag som har fokus på det lokala.

– Det viktigaste för oss är att vi kan komma närmare våra kunder, och vi vill vara nära det lokala näringslivet och hitta rätt lösning för kunden, både nu och framöver, säger Nordlos koncernchef Fredrik Almén, som tror stenhårt på bolagets decentraliserade affärsmodell.

– Vi är it-branschens Ica. På varje ort äger man det lokala med ansvar för att bygga långsiktiga relationer, samtidigt som de har det stora företagets muskler. Vi ska ta fram bästa möjliga lösningar och hjälpa våra kunder, som ofta är små och medelstora bolag som inte har en egen it-avdelning utan som istället vill bygga sin it med en agil och flexibel partner. Alla får även möjligheten att återinvestera i Nordlo. Det lokala kontoret ska vara spetsen på pilen och det centrala och varumärket är fjädern som gör att plien håller riktningen.

I fredags var det stor baluns i Göteborg då bolaget lanserade sitt nya namn. Nordlo har från starten 575 personer ombord och en omsättning runt 1,2 miljarder kronor. Bolaget finns idag representerat med på cirka 30 orter, alla utom en i Sverige. I februari köptes nämligen norska IT Total utanför Kristiansand, vilket inte är samma bolag som det svenska IT-Total. I Sverige finns det nordligaste av de totalt 33 kontoren i Skellefteå och det sydligaste i Malmö. Och ambitionen är att fortsätta växa nordiskt. Gärna genom förvärv.

– Ja, vi har en strategi att växa för att bli större eller om det finns geografier där vi inte finns. I Norge har vi för avsikt att växa eftersom det är en intressant marknad med spännande bolag, säger Fredrik Almén.

Vad är det för typ av förvärv ni letar efter?

– Det är viktigt att de passar in i våra värderingar. Man ska vilja vara den lokala Icabutiken som vill investera i Nordlo. Zetup, Dicom och Office IT-Partner hamnade alla tre högt när man rankar kundnöjdhet. Vi ska vara en partner som är flexibel och trevlig och lätt att ha att göra med och som levererar det som kunden efterfrågar.

Av de tre vd:ar som var med och presenterade sammanslagningen är det numera bara två kvar. Zetups vd Mats Franzén och Dicoms Claes Willén är fortfarande vd för sina respektive dotterbolag. Däremot har Office IT-Partners vd Lotta Widorson Lassfolk, som även var tillförordnad koncernchef innan Fredrik Almén rekryterades, lämnat bolaget.

– Hennes roll som vd på Office IT-Partner med ansvar för franchisetagare finns inte längre och vi hittade ingen roll som passade, säger Fredrik Almén.

När det gäller den konkurrens bolaget kommer att möta är det givetvis olika beroende på vilken ort det handlar om. Men Fredrik Almén betonar att nästan alla har någon form av dominerande ställning på sin lokala marknad. På vissa håll är det Atea som är konkurrent, på andra håll kan det vara något annat lokalt bolag. Givetvis kommer man även att tampas med de andra nya konstellationer som uppstått i branschens pågående riskkapitalsrace, som Visolit och Candidator DGC, som fortfarande väntar på sin namnlansering.

Fredrik Almén återgår dock till att hylla Nordlos decentraliserade modell, som han anser skiljer sig väsentligt mot Visolits och Candidator DGC:s mer centrala driftmodell.

– Både kunder och personal vill ha en lokal partner som tar socialt ansvar och är en del av det lokala näringslivet. Jag tror dessutom att det hjälper oss när det gäller tillgång till talang i de orterna. Det finns alltid hemvändare som vill jobba på ett lokalt och starkt it-bolag, säger han.

Läs också: 
Ny storaffär i svenska branschen – Office IT-Partner, Zetup och Dicom slås ihop
Evrys Sverigechef ska leda nya utmanaren – och förra Atea-vd:n blir ordförande