Vår amerikanska systertidning CIO.com har pratat med rekryterare, företagsledare och it-proffs och låtit dem peka ut kompetenser som de tror kommer att bli riktigt heta under det närmaste året.

Här är några av de vägar de pekar ut för den som vill bli eftertraktad på it-arbetsmarknaden.

Integratör av multimolnlösningar

För företag som använder sig av blandade molnmiljöer krävs integratörer enligt Caleb Hailey, grundare och vd på Sensu.

Att integrera löst ihopkopplade system blir allt mer komplext och för att lyckas måste företagen ha kompetent folk som verkligen ägnar sig åt just det – och det finns ingen magisk universallösning för alla problem konstaterar han.

– Du måste använda rätt verktyg till rätt jobb och eftersom de här verktygen handlar allt mer om molnteknik och ofta kommer från mer än en molnplattform eller leverantör så krävs molnintegratörer för att knyta ihop det.

Automatiseringsexpert

Efterfrågan på proffs inom robotik ökar enligt John Barrett, partner på ON Partners – samtidigt som utbudet är litet.

Det handlar om personer som har kunskap om utveckling och tillverkning av automatiserad utrustning – maskin till maskin – tillverkningsverksamhet och AI.

Nätverksarkitekt

Nätverksarkitekter och nätverksadministratörer är det som Cassie Pike, ansvarig för klienttjänster på Cielo, har svårast att hitta.

– Företag fortsätter att investera i nyare, bättre och snabbare tekniska nätverk och därför anställs allt fler i dessa funktioner år från år. Men många kandidater dras till mer lockande roller inom sådant som it-säkerhet. Efterfrågan på it-proffs är genomgående hög, säger hon.

Fullstacksutvecklare

Webbanvändarnas krav på robusta app-liknande kundupplevelser bara ökar. Det har lett till stor efterfrågan på både frontend- och backendutvecklare – och också på fullstackutvecklare som hanterar båda delarna.

Progressiva webbappar – som har egenskaper som lokala applikationer men som fungerar både på vanliga datorer och mobila plattformar – blir allt mer vanligt konstaterar Gautam Agrawal, ansvarig för produkthantering på Sencha.

– Det kommer inte att dröja innan det blir det alternativ som inte minst företag väljer allt mer även för mobila apputveckling i och med de uppenbara fördelarna med att utveckla plattformsoberoende.

AI-utvecklare

AI hungrar efter kompetens. Medan företag allt mer tittar på automatisering och autonoma system så är det svårt att hitta folk som verkligen har den kunskap som behövs.

– Med det intensiva fokus som finns på prediktiv analys, deep learning, maskininlärning och AI så kommer de här jobben att vara relevant i många år, säger Flavio Villanustre, chef för Lexisnexis Risk Solutions högpresterande datorsystem HPCC.

Och vill man hitta sitt efter egna specialiteter kan det vara idé att hitta lösningar på områden där AI används men där det inte från början finns en enorm mängd data.

Det finns nämligen fortfarande inte någon klar idé om hur man bygger maskininlärningsmodeller med bara begränsade mängder av data och är därför et lovande område för ingenjörer konstaterar Mehdi Samadi, teknikchef på Solvvy.

– Det är något som för närvarande begränsar den typ av intelligenta applikationer som vi förväntar oss i en nära framtid. Lösningen är att antingen hitta sätt att generera data eller att bygga mer robusta maskininlärningsmodeller som kan lära sig även av begränsade datamängder.

It-säkerhetsanalytiker

Riskerna att bli utsatt för it-attacker och förlora stora pengar gör att företag söker med ljus och lykta efter it-säkerhetsexperter.

– I USA uppskattas det att det finns två miljoner lediga jobb som man inte kommer att lyckas fylla 2020, säger Jeff Friess, chef för cybersäkerhet på Global Executive Solutions Group.

Framför allt handlar det om generalister med mer bred än djup kompetens som kan arbeta inom olika områden. På Jeff Friess önskelista står personer som kan tänka strategiskt och ser den stora bilden när det gäller informationssäkerhet och som vet hur man pratar med andra medarbetare men också med styrelsen.

VR- och AR-utvecklare

Aymen Sayed, produktchef på CA Technologies, pekar på behovet inom virtuell verklighet, VR, och förstärkt verklighet, AR – både utvecklare och inom säkerhet.

– Integrationen i nästa våg av appar kräver en enorm koordination och säkerhet som går igenom system, datacenter och applikationer.

Företag kan göra enorma effektivitetsvinster och besparingar genom AR och VR i företagsapplikationer framhåller han.

– Gartner förutspår att 2020 kommer förstärkt verklighet, virtuell verklighet och blandade lösningar ingår i 20 procent av företagens digitala transformationsstrategi.

Läs också: Här är it-jobben som betalar bäst – och sämst