För ett år sedan sköljde en våg av iver över livsmedelskedjorna med ambitionen att slippa papperskvitton. Medan exempelvis City Gross och Hemköp öste på var de största aktörerna lite mer återhållsamma och avvaktande med när de skulle haka på trenden med digitala kvitton. ”Vi kommer att erbjuda digitala kassakvitton framöver, men det är inte klart när”, löd beskedet från Ica då.

Nu är det klart när ”när” är. För idag meddelar Ica att man ansluter sig till Kivras plattform för digitala kvitton, vilket man hoppas ska göra kvittohanteringen både enklare och mer hållbar. Men man fortsätter att skynda långsamt. Ica har varit delaktiga i utvecklingen av den nya lösningen som initialt ska testas i ett urval butiker och ambitionen är att alla kunder med Ica-kort ska erbjudas digitala kvitton 2020.

Ica uppger att man har jobbat med att analysera olika lösningar för digitala kvitton utifrån identifierade kund- och systembehov. Och för drygt ett halvår sedan inledde innovationshubben Icax sitt samarbete med Kivra. Planen är att Kivras plattform även ska finnas tillgänglig för aktörer utanför Ica Gruppen, med förhoppningen att den kan komma att bli en ny standard för digital kvittohantering. Det handlar om en plattform i Kivras system där anslutna företag kan erbjuda sina kunder att automatiskt spara sina kvitton digitalt på ett och samma ställe.

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration!

– En gemensam kvittoplattform gör det smidigt för kunderna att hålla reda på sina kvitton, följa upp inköp, hantera returer och ha ordning på garantibevis. Att få sitt kvitto digitalt är inte bara ett enkelt sätt att få ordning på sina kvittohögar, det är också en helt klar fördel ur ett miljöperspektiv. Vi räknar med att antalet utskrivna kvitton kommer att halveras under en femårsperiod. Det innebär många ton mindre papper, säger Peter Muld, cdo på Ica.

Den nya plattformen är inledningsvis aktuell för de utvalda Ica-butikerna, men på sikt kommer även kvittohanteringen inom Ica Gruppens övriga bolag att inkluderas. Det påpekas dock att det är en möjlighet att få kvitton digitalt, och att de kunder som fortfarande vill ha papperskvittot ska kunna få det som tidigare.

– Ica är Sveriges största kvittoutförare och tack vare vårt samarbete kan vi satsa stort på att digitalisera landets alla kvitton. Vår målsättning är att det blir en ny standard på marknaden för digital kvittohantering som gör kvittohanteringen smidig för både kunder och företag, säger Stefan Krook medgrundare och affärsutvecklingschef på Kivra.

Läs också: Coop och Ica vill också slopa papperskvitton – men vad krävs för att nå dit?