Vi skrev nyligen om varför franska telekomjätten Orange satsar stort på Norden genom att köpa norska Basefarm för motsvarande 3,6 miljarder kronor. Nu gör man ännu ett stort nedslag på den svenska marknaden. Inte heller den här gången är det ett svenskt bolag som förvärvas, men väl ett som har stor verksamhet i Sverige.

Den här gången handlar det om Securelink, som är ett av Europas större bolag som enbart fokuserar på it-säkerhet. I Sverige utgörs verksamheten av tidigare Coresec, som köptes upp av nederländska Securelink för knappt tre år sedan.

Orange köper 100 procent av aktierna i Securelink för 515 miljoner euro, vilket motsvarar 5,5 miljarder kronor. Utöver Benelux och Norden har Securelink även stark närvaro i Tyskland och Storbritannien. Enligt Orange gör förvärvet att man nu är störst på den europeiska cybersäkerhetsmarknaden, med 1 800 anställda och mer än 600 miljoner euro i säkerhetsintäkter under 2018, och man konstaterar också att man nu har närvaro i åtta europeiska länder som representerar 75 procent av marknaden.

Securelink har i dagsläget 660 anställda fördelade på 14 kontor och omsatte 248 miljoner euro under 2018, med över 2 100 kunder inom olika branscher. Securelinks svenska verksamhet hade i slutet av 2017 203 anställda. Så sent som i februari köpte Orange dessutom brittiska Securedata med mer än 150 säkerhetsexperter ombord.

– Cybersäkerhet blir allt viktigare för företag av alla storlekar, och vi tror att de två viktigaste framgångsfaktorerna är storlek och närhet. Storlek eftersom dagens hot är globala, komplexa och kräver skyddskapacitet därefter. Närhet eftersom du i en global it-värld vill ha en betrodd lokal partner för att säkra dina mest strategiska tillgångar. Med förvärven av Securedata och Securelink har Orange styrkan att förutse och avvärja attacker, samt lokala säkerhetsteam på alla de viktigaste europeiska marknaderna. Jag ser fram emot att bygga en integrerad organisation med Michel Van Den Berghe, vd på Orange Cyberdefense, Thomas Fetten och alla teamen, säger Hugues Foulon, chef för Cybersecurity på Orange.

– Vi har varit mycket imponerade av ambitionen och utvecklingen av Orange Cyberdefense de senaste åren och är väldigt glada över att bygga en europeisk ledare inom cybersäkerhet tillsammans. Orange Cyberdefense, Securedata och Securelink är mycket komplementära och delar en gemensam vision, och den sammanslagna organisationen kommer att ha en fenomenal position för att möta behoven hos våra kunder, partner och medarbetare, säger Securelinks koncernchef Thomas Fetten.

Läs också:
Ny säkerhetsjätte bildas när svenska Coresec köps upp
Tuff fajt väntar på säkerhetsmarknaden när Atea spänner musklerna