Det kinesiska företaget Binance driver världens största börs räknat i volym. Igår meddelade företaget, genom sin vd Changpeng Zhao, att de rånats på cirka 7000 bitcoin, värda drygt 392 miljoner kronor, genom ett sofistikerat hackerangrepp, skriver Coindesk.

Enligt meddelandet från Binance upptäckte företaget ett ”storskaligt dataintrång” tidigt igår, och att angriparna lyckades komma över vissa kunders api-nycklar, koder för tvåfaktorsautentisering och ”potentiellt annan information”.

Detta avslöjande kom bara timmar efter att Binance vd Changpeng Zhao gått ut på Twitter och meddelat att företaget påbörjat ”vissa oplanerade serviceåtgärder”, med tillägget att kundernas konton är ”#safu”, det vill säga säkra – en referens till den fond som är till för att kompensera kundernas förluster just för dessa typer av incidenter, en fond som fylls på genom att tio procent av alla transaktionsavgifter avsätts till fonden och lagras på en ”kall” plånbok.

När detta skrivs har Binance inte identifierat alla drabbade konton, men enligt uttalandet från företaget är det endast de så kallade ”heta plånböckerna” som drabbats av attacken, och dessa representerar endast två procent av alla bitcointillgångar på Binance.

Enligt Zhao hade hackarna tålamodet att vänta in exakt rätt tillfälle att genomföra sitt välplanerade angrepp genom till synes oberoende konton. Transaktionen var strukturerad på ett sådant sätt att den slank igenom Binance normala säkerhetskontroller. ”Det är olyckligt att vi inte hann blockera transaktionen innan den exekverades” säger Zhao.

Insättningar och uttag till och från Binance stoppas i en vecka framåt. Den normala handeln inom Binance kommer att komma igång snart igen, men Zhao varnar för att hackarna fortfarande kan kontrollera vissa specifika konton. Binance kommer under den kommande veckan genomföra en noggrann säkerhetsanalys.

Marknaden för kryptovalutor reagerade förvånansvärt lugnt med en nedgång på 290 dollar för bitcoin (från cirka 5900 dollar), ett tapp på cirka fem procent, vilket knappast är värre än den normala, dagliga volatiliteten för bitcoin.

Övriga valutor föll med mellan en och tio procent. Priset på bitcoin har dock hämtat upp ungefär hälften av tappet sedan stölden tillkännagavs och ligger i skrivande stund på drygt 5800 dollar.

Tips: Förvara alltid dina bitcoin och andra typer av kryptovaluta på välrenommerade hårdvaruplånböcker med luft emellan plånboken och internet.

Läs också:
Snart kan du handla med bitcoin på Amazon
Samsung bygger blockkedja och planerar en ”Samsung Coin”