Det kan handla om att tala om hur vattenflödet ser ut i brunnarna, avläsning av vägtemperaturer, övervakning av nätstationer och kabelskåp, när papperskorgar behöver tömmas eller hur många som besöker ett utflyktsmål en varm försommardag.

Projektet, som är ett samarbete med IP-Only, ska pågå i två år och sedan utvärderas.

– Genom att samla in data kan vi få bättre underlag för att utveckla vår service. Med IoT gör vi det dessutom väldigt kostnadseffektivt. Jag ser en jättepotential med trådlösa sensorer i kommunen, säger Alec Mägi Särnholm, digitaliseringsansvarig i Härryda kommun, där huvudorten heter Mölnlycke.

– Det här går helt i linje med vår satsning på ”digitalt först” 2019-2021. När digitala lösningar kan hjälpa oss att bättre rikta våra resurser dit där de verkligen behövs, då ska vi satsa på det. Helt enkelt för att framtidens välfärd ska gå ihop, säger Per Vorberg (m), kommunstyrelsens ordförande.

Missa inte Branschkollen – nyhetsbrevet för den svenska it-branschen. Teckna en gratis prenumeration!

Det är alltså IP-Only som står för tekniken. De aktuella sensorerna skickar signaler över ett trådlöst nätverk, som byggs med så kallad Long Range-teknik, en teknik som har lång räckvidd och väsentligt lägre energiförbrukning än vanligt bredband. IP-Only ska under våren sätta upp nio accesspunkter på kommunala byggnader som gör att nätet kommer att täcka ungefär 80-90 procent av kommunen.

– Vi ser stor samhällsnytta i sensornät som effektiviserar och underlättar för offentliga sektorn och näringslivet. Samhället blir smartare och vinnarna är medborgarna. Vi välkomnar alla digitalt offensiva kommuner som tänker på samma sätt. Härryda kommun är ett fint exempel, säger Carolina Magnusson, kommunansvarig på IP-Only.

Och man hoppas att de kommunala verksamheterna bara är början. Tillgången till det trådlösa nätet skapar också möjligheter för företag i kommunen, som ser vinster med IoT-tekniken.

– När vi har tekniken på plats vill vi självklart göra det möjligt för företagen att ansluta sig. Det smarta samhället agerar över gränser, säger Per Vorberg, som uppger att sensornätet beräknas kosta 528 000 kronor för två år. Kommunens förhoppning är dock att investeringen i slutändan ska ha burit sig själv, för att på sikt kunna spara pengar åt kommunen.

Läs också: Telia ska koppla upp 900 000 elmätare