Microsoft har onekligen fått smak på Gästrikland. It-jätten har inte bara köpt mark i Gävle och Sandvikens kommun till sitt fortfarande superhemliga projekt, som är så hemligt att alla utom Microsofts lite räddhågsna bekräftelsegeneral vet att det handlar om att bygga datacenter. Nu har man dessutom testat ett annat projekt i regionen som bokstavligen handlar om smak.

Tillsammans med den finska teknikkonsulten Fourkind och den svenska whiskytillverkaren Mackmyra har Microsoft nämligen laborerat fram världens första whisky framtagen med artificiell intelligens. Produkten kommer att presenteras idag på konferensen The Next Web i Amsterdam. Enligt Microsoft är det här första gången som ett komplext konsumentproduktrecept skapats med maskinlärning.

En master blender, som ansvarar för whiskysmak och receptutveckling, kan ägna enorma mängder tid åt att smaka av och experimentera för att skapa de bästa möjliga smakerna. Här har Mackmyra valt att ta in AI för att förstärka den processen.

– Vi strävar alltid efter att utmana traditionerna i den mycket traditionella whiskyhandeln, och det är något vi på allvar tar fasta på när vi utvecklar en whisky med hjälp av AI. Vi ser AI som en del av vår digitala utveckling och det är väldigt spännande att låta AI vara ett komplement i produktionen av högkvalitativ whisky, säger Angela D'Orazio, master blender på Mackmyra.

Det här uppges vara första gången som AI har använts för att förstärka och automatisera den mest tidskrävande processen av whiskyskapandet. Destilleriets maskinlärningsmodeller, som drivs av Microsofts molnplattform Azure och AI cognitive services, blir matade med Mackmyras befintliga recept, säljdata och kundpreferenser. Med denna datamängd kan AI generera över 70 miljoner recept som den förutspår kommer bli populära och av högsta kvalitet.

Tack vare algoritmernas förmåga att beräkna stora mängder data kan man skapa många nya kombinationer snabbt. Det påpekas dock att AI-lösningen är inte är tänkt att ersätta en master blender, utan whiskyn kan genereras av AI men fortfarande förvaltas av en person.

Läs också: Det här är AI och så funkar det