En tidigare säljare hos Oracle har stämt databasjätten i USA, då han hävdar att företaget diskriminerat honom på grund av ålder och av medicinska skäl. Anmälaren som är en 64-årig man som tvingats lämna företaget, hävdar att den påstådda diskrimineringen speglar en medveten strategi hos bolaget att ersätta äldre anställda med yngre. Det här skriver nyhetssajten The Register.

Liknande anklagelser har riktats mot IBM på sistone, där före detta anställda hävdat att bolaget framför allt gjort sig av med 50-plussare i neddragningar, skriver The Register.

I stämningsansökan mot Oracle framgår vidare att 64-åringen var borta från jobbet under fem veckor på grund av medicinska orsaker, och när han kom tillbaka fick han klagomål på sig om vilka kunder han fokuserade på – och bland annat hävdar han att en chef sagt till honom att ”så tänker gamla människor”.
Kort därefter, uppger han i stämningen, att Oracles ledning gått ut med en ny anställningsstrategi att ”systematiskt anställda nya personer direkt från högskolan”, med avsikten att dessa ska ersätta äldre anställda.

Den före detta anställda menar vidare att han under de första månaderna 2018 hade slagit sina försäljningsmål, men att han sagt till en chef att han hade problem med diskbråck och kunde komma att behöva opereras.

Två dagar senare blev han avskedad på grund av en ”kontohanteringsfråga”, vilket han menar är en bortförklaring för att han förlorade jobbet på grund av ålder och funktionshinder.
Oracle har inte velat kommentera stämningen, skriver The Register.

Läs mer: It-branschen sticker ut i åldersdiskriminering av 45-plussare