Som det rapporterades redan igår var ett av de här besluten på gång och därmed väntat. Men nu har president Donald Trump också undertecknat den exekutiva order där han deklarerar ”nationellt nödläge” och stoppar amerikanska företag från att använda telekomutrustning som byggts av bolag som utgör en nationell säkerhetsrisk. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Ordern åberopar lagen International Emergency Economic Powers Act, vilken ger presidenten befogenhet att reglera handeln om det råder en nödsituation som hotar USA.

Strax efter att Vita Huset meddelade att den här ordern undertecknats så gick amerikanska handelsdepartementet ut med att de lagt till Huawei till en lista, den så kallade Entity List, som stoppar Huawei från att köpa delar och komponenter från amerikanska företag, utan myndigheters godkännande, skriver Reuters vidare. Det här gör det svårt för Huawei att sälja en del av sina produkter där de förlitar sig på amerikanska underleverantörer.

Huawei skriver i ett uttalande att ”begränsa för Huawei att göra affärer i USA kommer inte att göra USA säkrare eller stärkare. I stället kommer det att göra så att USA begränsas till sämre och dyrare alternativ, och leda till att USA hamnar efter i 5g-utbyggnaden. Dessutom strider orimliga restriktioner mot Huaweis rättigheter och ger upphov till andra allvarliga rättsliga problem.

Det här kommer i en känslig tid för relationerna mellan Kina och USA, då de båda höjt importtullar på varor från varandras länder.

USA tror att telekomutrustning från Huawei kan användas av kinesiska staten för att spionera, något som Huawei konsekvent förnekat.

Läs mer: 
Regeringen ger PTS i uppdrag att säkra de svenska 5g-näten
Nu ska västvärlden ta ett gemensamt grepp om säkerheten i 5g-näten