Atlas Copco är ett anrikt svenskt verkstadsföretag, snart 150 år gammalt, som redan har tagit sig igenom ett antal industrirevolutioner. Nu är man mitt inne i det som kallas den fjärde industriella revolutionen eller Industri 4.0 – ett skifte som innebär att hela produktionen kopplas upp.

För Atlas Copco är detta inte helt nytt konstaterar Lars Eklöf som är chef för fordonsdivisionen.

– Verktyg med givare började vi med i slutet av 80-talet och är inne på tredje generationen. Men det vi nu gör är ett helhetskoncept där vi finns med genom kundernas alla steg i produktionen och de data vi samlar in följer med hela vägen, säger han.

Innovation, organisation och ledarskap – vad behöver du göra idag för att vara relevant imorgon? Det får du veta på CIO Governance den 12 september – boka plats här

För att illustrera hur konceptet fungerar har Atlas Copco gjort en demoutställning i en buss som ska turnera ut i Europa i 18 månader.

Genom att kunna visa upp hela processen ska kunderna få en bättre förståelse för hur de kan få hjälp med att använda och analysera sina data för att effektivisera och kvalitetssäkra tillverkningen.

Men det handlar också om att utbilda internt förklarar Lars Eklöf.

– Vi måste få våra säljare att förstå vad vi kan göra så att de verkligen kan hjälpa våra kunder. Och nästa stopp för bussen är Tierp där monteringspersonalen som sätter ihop våra verktyg ska få en förståelse för hur de kan användas och inse att kunderna inte köper enstaka verktyg utan en process.

Lars Eklöf är chef för fordonsdivisionen
Foto: Karin LindströmLars Eklöf är chef för fordonsdivisionen.

I den demomiljö som man visar upp i bussen är det fordonsindustrin som är exemplet även om konceptet används även för annan typ av tillverkning. Bara inom divisionen för industriverktyg och fordonstillverkning finns runt 80 000 uppkopplade verktyg på Atlas Copco i dag.

Konceptet innefattar en större del av tillverkningsprocessen än Atlas Copco ägnat sig åt traditionellt. Här finns verktyg för allt ifrån designfasen, via prototypstadiet där allt testas och sedan vidare ut i varje led av produktionen.

Att få med data från exempelvis testningsfasen kan vara avgörande när man ska montera bilchassit och använder nya mixer av material för att göra det lättare.

I dagens bilfabriker tillverkas sällan bara en modell utan många och den del som kommer till en station längs det löpande bandet identifieras automatiskt via de data som den har med sig. Olika delar kräver olika montering. Atlas Copcos verktyg känner av sådant som att muttrar vrids åt exakt lagom och att det är tätt där det ska vara tätt – om det inte blir rätt så varnar verktygen. Det går heller inte att använda fel verktyg, det går helt enkelt inte att starta om det inte är rätt.

Genom att skapa ett koncept på det här sättet så skruvar Atlas Copco sin affärsmodell.

– Ja, det innebär att vårt erbjudande också innehåller konsulttjänster på fabriksnivå. Det handlar både om att våra säljare måste vara mer konsultativa och kunna beskriva och ge råd men också att vi erbjuder specialistteam för exempelvis prototyper.

Vem är det då som äger alla data som genereras via verktygen genom hela produktionen?

– Det är kundens data, det är väldigt viktigt. Det handlar ju om kvalitetskritiska data där man kan se kvaliteten på deras produkter. Men det vi erbjuder är att utifrån deras data analysera eller ge dem verktyg för att göra det.

De inbäddade system och sensorer som finns i verktygen utvecklar Atlas Copco själva. Men för att lyckas håller sig Atlas Copco väldigt teknikneutrala ­­– deras kunder har olika affärssystem eller använder olika typer av koder för att identifiera sådant som olika fordonsdelar och då måste man klara att jacka in oavsett vad kunden använder.

Utvecklingen mot industri 4.0 har också förändrat karaktären på företaget konstaterar Lars Eklöf.

– Vi har jobbat mycket med att förändra oss som företag – när jag började som utvecklingsingenjör handlade det om mekaniska konstruktörer. I dag är över hälften av alla i Stockholm mjukvaruutvecklare. Så vi har lagt väldigt mycket tid på att lära oss att bli mer av ett mjukvaruföretag, säger han.

Läs också: 
Robotar och AI gör Astrazenecas produktion smartare – ”vi löser affärsproblem”
Metall i molnet – så kapade Sandvik programmeringstid med 94 procent