Ip-adresser är teoretiskt sett gratis, men i verkligheten pågår en lukrativ handel med IPv4-adresser på grund av att efterfrågan är betydligt högre än tillgången, en tillgång som i princip är slut. Att komma över stora mängder IPv4-adresser är därför lockande för mindre nogräknade aktörer.

Det nordamerikanska internetregistret American Registry for Internet Numbers, Arin, upptäckte sent i 2018 ett bedrägeri där en grupp av organisationer kommit över 757 760 IPv4-adresser på ett otillåtet sätt. Så många IPv4-adresser har idag ett marknadsvärde på mellan 9 850 880 och 14 397 440 amerikanska dollar, skriver Bleeping Computer.

Arin vann ett skiljedomsmål som avgjordes den 1 maj i en amerikansk federal domstol och kan därmed dra tillbaka ip-adresserna enligt ett pressmeddelande från Arin daterat den 13 maj. Arin upptäckte bedrägeriet genom de interna revisionsprocesser de regelbundet genomför. Även den federala polisen FBI har varit inblandade i utredningen. Bedragarnas upplägg gick ut på att utnyttja en ring av skalbolag och ”partnerkanaler” för att komma över fler IPv4-adresser från ARIN än ett enskilt företag har rätt till.

Några domar mot de två misstänkta bedragarna har ännu inte utdelats, men det amerikanska justitiedepartementet säger i ett uttalande att straffet kan uppgå till 20 års fängelse för varje enskilt fall.

De som är kloka nog att implementera IPv6 blir helt gratis tilldelade en adressrymd större än hela IPv4-rymden.

Läs också:
Sverige har fått en ny definition av internetuppkoppling
Cloudflare fixar dnssec på ett klick