Som rapporteras i dag stoppar president Donald Trump amerikanska företag från att använda telekomutrustning som byggts av bolag som utgör en nationell säkerhetsrisk. USA misstänker att telekomutrustning från Huawei kan användas av kinesiska staten för att spionera, något som Huawei konsekvent förnekat.

Hur länderna inom EU ska hantera de här frågorna är fortfarande under utredning och i Sverige har regeringen gett Post- och telestyrelsen i uppdrag att göra en riskanalys för it-säkerhet i svenska 5g-nät.

Frankrikes president Emmanuel Macron säger idag emellertid att Frankrike inte har som avsikt att ”blockera Huawei eller något annat företag”, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Vårt perspektiv är inte att blockera Huawei eller något annat företag, det är att bibehålla vår nationella säkerhet och europeiska självständighet. Men att starta ett teknologiskt krig eller ett handelskrig… det tror jag inte är lämpligt”, sa Macron när han talade under konferensen VivaTech i Paris, rapporterar Reuters.

Läs också: Nu ska västvärlden ta ett gemensamt grepp om säkerheten i 5g-näten