Det som brukar räknas som Satya Nadellas viktigaste bidrag till Microsoft under hans fem år som vd är viljan och förmågan att göra företaget till partner till andra it-jättar som tidigare varit konkurrenter. Apple, Oracle och Linux-communityn är exempel.

Nu kommer ännu ett exempel. Microsoft och Sony – sedan många år arga konkurrenter på gaming-marknaden - ingår ett omfattande partnerskap, som syftar till att skapa nya tjänster inom molnet och AI, framför allt med Microsofts Azure-plattform som bas. Det skriver nyhetstjänsten Venturebeat.

Sony ska använda Azure-plattformen för sina gaming- och streamingtjänster, och för enterprisemarknaden ska de båda företagen arbeta tillsammans för att utveckla komponenter och ai-lösningar.

De båda företagen har tecknat ett samarbetsavtal som inte är bindande men som alltjämt visar att det här är ett seriöst partnerskap. Syftet med samarbetet är ”att leverera förbättrade upplevelser för globala kunder”, uppger företagen i ett pressmeddelande.

– Under många år har Microsoft varit en viktig affärspartner för oss, även om de båda företagen också har konkurrerat på en del områden. Jag tror att vår gemensamma utveckling av framtida molnlösningar kommer att bidra på ett fantastiskt sätt till att förbättra interaktivt innehåll, säger Sonys vd Kenichiro Yoshida i ett uttalande.

Microsofts vd Satya Nadella säger:

– Sony har alltid varit en ledare, både vad gäller underhållning och teknik, och samarbetet vi presenterar i dag bygger på den här historian av innovation. Vårt partnerskap gör att kraften i Azure och Azure AI kan utnyttjas av Sony för att leverera nya gaming- och underhållningsupplevelser till kunder.

Läs mer: Fem år som vd – så har Satya Nadella stöpt om Microsoft