Sociala mediejätten Facebooks planer på ett plattformsinternt betalningssystem baserat på en blockkedja och en egen krypyovaluta börjar så sakteliga materialisera sig. Facebook tycks med all sannolikhet placera verksamheten i ett separat bolag kallat Libra Networks. Den 2 maj bildades ett företag med det namnet, och med Facebook Global Holdings som huvudägare, i Geneve i Schweiz.

Enligt handlingar hos det schweiziska bolagsregistret ska Libra Networks arbeta med att ”ta fram finansiella- och tekniska tjänster och utveckla relaterad hårdvara och mjukvara”. Libra Networks kommer också att fokusera sin verksamhet på ”investeringar, betalningar, finansiering, identitetshantering, analys, big data, blockkedjor och andra teknologier”, skriver Reuters.

Facebook har även börjat rekrytera nyckelkompetens till sitt libra-projekt, den 14 maj rekryterade Facebook två chefer från kryptovalutabörsen Coinbase med ansvar för regulatoriska frågor. Samtidigt har Facebooks libra-projekt skapat en del oro i amerikanska kongressen efter en uppmärksammad artikel i Wall Street Journal.

I ett öppet brev till Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg uttrycker kongressens bankkommitté sin oro över att Facebook inlett samarbeten med flera finansinstitut för att hjälpa företaget att lansera sin kryptovaluta, att Facebook efterfrågat finansiell information om kunderna till flera banker i USA, samt ett antal frågor som uppkommit om Facebooks omfattande datainsamling i allmänhet och dess eventuella inverkan på medlemmarnas personliga integritet om eller när det plattformsinterna betalningssystemet blir verklighet.

Facebook har hittills inte svarat på några frågor om Libra Network eller libra-projektet i allmänhet. Att Facebook placerar Libra Networks i Schweiz förvånar dock få som följer utvecklingen inom blockkedjor och särskilt företagen och organisationerna bakom tekniken. Schweiz tillsammans med Malta har de mest tillåtande lagstiftningarna för kryptovalutor inom Europa, och speciellt den Schweiziska kantonen Zug drar till sig många startups inom branschen.

Läs också:
Microsoft storsatsar på decentraliserade identiteter över bitcoin-nätverket
Så rustar Facebook inför det kommande EU-valet