Huaweis grundare och vd Ren Zhengfei säger till japansk press att den kinesiska telekomleverantören inte brutit mot någon lag, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, apropå Trumpadministrationens beslut att stoppa företaget från att köpa vital amerikansk teknik utan särskilda tillstånd.

– Det kan förväntas att Huaweis tillväxt saktar in, men bara lite grann, säger Ren Zhengfei till japansk press och tillade att företagets årliga omsättningstillväxt kan landa under 20 procent.

Ren Zhengfei säger vidare att företaget varit berett på den här utvecklingen och att Huawei klarar sig bra även om till exempel den amerikanska chipptillverkaren Qualcomm och andra tillverkare inte skulle sälja komponenter till företaget.

Det var i torsdags förra veckan som USA satte upp Huawei på en svart lista vilket kan göra det extremt svårt för amerikanska företag att göra affärer med den kinesiska leverantören.

Enligt siffror från analysföretaget Canalys har Huawei hälften av sin smartphoneförsäljning i länder utanför Kina. Efter Kina är Ryssland, Mexico, Saudiarabien, Italien och Tyskland största marknader för företaget.

Trumpadministrationens beslut har som vi skriver i dag fått till följd att Google klipper banden med Huawei när det gäller all mjukvara och hårdvara som inte är öppen källkod. Det skulle innebära att tjänster som appbutiken Google Play, Youtube och Gmail inte finns på framtida Huawei-telefoner.

Nu rapporterar också nyhetstjänsten Bloomberg att flera ledande komponenttillverkare börjar frysa leveranserna av viktig mjukvara och komponenter till Huawei, som en följd av beslutet.

Chipptillverkare som Intel, Qualcomm, Xilinx och Broadcom ska ha gett sina anställda direktiv att inte leverera till Huawei tills vidare, enligt Bloomberg som hänvisar till insatta källor.

Om Trumpadministrationens beslut implementeras fullt ut kan det ge svallvågor på hela den globala komponentmarknaden, skriver Bloomberg, då Intel är huvudleverantör av serverchipp till det kinesiska företaget, Qualcomm förser det med processorer och modem till många av deras smartphones, och även Xilinx och Broadcom levererar chipp som används i Huaweis nätverksutrustning.

Ingen av de här komponenttillverkarna vill ge någon kommentar till Bloomberg.

Läs också: Google klipper banden med Huawei – stängs ute efter Trumps beslut