Detta för att ge telekomföretag som använder Huaweis utrustning tid att ställa om och kunna underhålla existerande nätverk och förse befintliga Huawei-enheter med mjukvaruuppdateringar. Däremot får de inte köpa amerikanska komponenter för att tillverka nya produkter utan ett särskilt licensgodkännande.

En snabb förändring av Huaweis leveranskedja skulle få omedelbara och omfattande konsekvenser för kunderna, motiveras beslutet.

Det uppgav amerikanska handelsdepartementet på måndagen, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Förbudet ska nu träda i kraft den 19 augusti.

Huaweis grundare Ren Zhengfei uppgav på tisdagen i en intervju med kinesisk tv att den här senaste åtgärden bara har begränsad betydelse för företaget eftersom det ändå hade förberett sig för ett sådant scenario.

Ren Zhengfei uppgav vidare att Huawei har kapaciteten att självt tillverka de komponenter de köper från USA, även om det inte innebär att de tänker sluta köpa amerikanska chipp.

Ren Zhengfei har tidigare sagt till japansk press att den kinesiska telekomleverantören inte brutit mot någon lag.

– Det kan förväntas att Huaweis tillväxt saktar in, men bara lite grann, sa Ren Zhengfei till japansk press och tillade att företagets årliga omsättningstillväxt kan landa under 20 procent.

Det var i torsdags som USA satte upp Huawei svart lista som kan göra det extremt svårt för amerikanska företag att göra affärer med den kinesiska leverantören.

En följd av det blir att Huaweis kommande telefoner inte längre ska kunna dra nytta av Googles mobiltjänster och Android-uppdateringar, vilket det rapporterades om i går.

Bakgrunden till den här konflikten är att USA misstänker att Huaweis utrustning kan användas av kinesiska staten för att spionera, något som Huawei konsekvent förnekat. Det kinesiska företaget hävdar i stället att det här är en del i ett handelskrig.

Läs mer:
Huawei om blockaden: "Tillväxten kan sakta in, men bara lite"
Androidsmockan mot Huawei – så påverkas du