Det är inte lätt att ta fram väl fungerande algoritmer för artificiell intelligens, något som gör att Facebook nu testar nya lösningar på sitt laboratorium i Silicon Valley.

Enligt MIT Technology Review går ett av projekten ut på att ta en närmare titt på hur robotar egentligen lär sig saker och ting. Det går naturligtvis att programmera robotarna för att utföra en viss uppgift, men hur ska man bära sig åt för att minimera den mänskliga faktorn så mycket som möjligt?

Med hjälp av maskininlärning ska robotarna försöka lära sig saker utan att utgå från ett specifikt mål. Om de lyckas lära sig något på egen hand kan detta i sin tur omvandlas till algoritmer som kan användas för andra ändamål, till exempel för att att förbättra den artificiella intelligensen hos digitala assistenter.

Tanken är att om robotarna kan lära sig att förstå den fysiska världen kan även algoritmerna lära sig att förstå den fysiska världen.

– Om vi vill återskapa den sortens intelligens som finns hos människor och djur är det högst troligt att vi behöver det fysiska, säger forskaren Roberto Calandra i en kommentar.

Läs också:
Jordbruk nästa för Watson – ska förbättra skördarna
De har byggt en AI-baserad valkompass – ”vårt sätt att väcka debatt”