När molnjätten AWS anordnar sitt stora nordiska event Summit på onsdagen är det första gången sedan de öppnade sina datacenters som byggt i Mälardalsregionen. Det eldar naturligtvis på intresset för den här molnleverantören och i år var över 7000 deltagare, mestadels utvecklare, anmälda till deras Nordenkonferens i Stockholm.

Globalt växer AWS med över 40 procent per år. Hur ser du tillväxten i Sverige ut nu efter att de nya datahallarna öppnat?

– Vi bryter inte ner siffrorna på enskilda länder, men jag kan säga att vi är överväldigade av det intresse som det här har mött. Det är bara att titta på de investeringar vi gör här, det är klart att vi växer. Vi har 10 000-tals kunder i Norden nu och det har bildats 17 användargrupper med 8 000 medlemmar, säger Johan Broman som är chef för lösningsarkitekter i Norden.

– Att vi finns på plats i Sverige är något företagen som använder oss vill, eftersom det ger bättre svarstider och det är många som vill ha sina data här, så det är naturligtvis en fördel.

I framtiden lär dock inte AWS vara ensamma om den fördelen eftersom båda de argaste konkurrenterna vad gäller publika molntjänster Microsoft och Google också är på gång med investeringar.

– Det är väl kul att de försöker replikera den framgång vi har haft. Men molnet innebär ett gigantiskt skifte, det är en stor marknad och det finns plats för alla.

Det är dock inte bara i Stockholmsregionen AWS investerar. Nu i dagarna startar de upp ett kontor i Göteborg, som alltså blir det andra i landet, och de har också nyligen slagit upp portarna till ett kontor i Oslo.

aws katrineholm
AWS nybyggda datacenter utanför Katrineholm.

Många talar om att det som drar sig till utvecklarnas intresse nu är artificiell intelligens och maskininlärning. Det är områden där AWS lanserat flera nya verktyg under det senaste året. Företagets evangelistchef Ian Massingham talade under sin keynote om att AWS inställning är att deras verktyg ska vara så enkla att använda som möjligt, så att också utvecklare som inte arbetat med till exempel maskininlärning tidigare ska börja prova på det.

– Vi har ju faktiskt investerat i AI och maskininlärning i tjugo år, från Amazons första rekommenderade tjänster till rösttjänsten Alexa, där det är mycket maskinlärningsteknik. Med vårt verktyg Sagemaker vill vi få ut maskininlärning till alla utvecklare, också de som inte tidigare arbetat inom området.

– Vi fyller också hela tiden på med nya AI-tjänster inom till exempel igenkänning vad gäller bild och video, tal och språk, men också inom att göra prognoser och personanpassning.

Ytterligare ett område som Ian Massingham pratade länge och väl om är säkerhet och kryptering. Logiskt nog hade de där också med en av de nordiska storbankerna som nu ska genomföra en molnsatsning, nämligen norska DNB. Det här följer i spåren av ett par amerikanska och internationella bankjättar som gått upp i AWS moln, som till exempel Goldman Sachs och Capital One.

– Vi använder AWS för att bygga vår nya mobilbank. Vi vill ligga i fronten när det gäller att använda de verktyg som finns i molnet. Förutom mobilappen bygger vi också en chattbot och en app för småföretag, säger Nicolai Rygh, cio på den norska finanskoncernen DNB.

AWS talar gärna om de företag som tagit steget upp i molnet och som i dag använder deras tjänster. I norden nämner de till exempel Scania, gaminbolag som Supercell, betaltjänstföretag som Izettle och Bambora.

När det gäller en annan målgrupp, offentlig sektor, har en diskussion blossat upp om vad hur man egentligen kan använda molntjänster med utländskt ägande för sekretessbelagda uppgifter där bland annat myndighetssamverkan Esam varnat för stora risker. Dessutom tillkommer ny lagstiftning som GDPR.

Hur mycket stör de här regulatoriska kraven er affär?

– Inte alls, skulle jag säga, svarar Johan Broman. När det gäller GDPR är det något man måste förhålla sig till och där har vi ett antal verktyg, och nu kan vi också ha alla data i Stockholmsregionen för de som vill det.

– Jag har svårt att kommentera Esams uttalande utan det får stå för dem. Vi har kunder både inom offentlig sektor och till exempel bankvärlden som hanterar det här. Vi möjliggör krypteringslösningarna. Säkerheten är det grundläggande steget för oss.

Läs mer:
AWS expert om Cloud Act: ”Tekniken för att skydda känsliga data finns”
Amazons moln fortfarande störst – men Microsoft och Google växer snabbt