I interna dokument som BBC kommit över instruerar processtillverkaren Arm sin personal att tills vidare stoppa affärerna med Huawei. Det gäller alla aktiva kontrakt och pågående uppdrag med både Huawei och dess dotterbolag.

Enligt ett internt pm konstateras att företagens designer innehåller teknik med ursprung i USA. Det i sin tur gör att man anser att det förbud mot att handla med Huawei som Trumpadministrationen beslutat om även gäller Arm.

Förbudet kan få stor inverkan på företagets förmåga att utveckla sina egna chips, där man idag bygger många med Arm:s underliggande teknik och betalar en licens för den.

– Arm är grunden för chipdesignen i Huaweis smarta mobiler så det är ett oöverstigligt hinder för Huawei, säger Geoff Blaber, analytiker på CCS Insight.

Han konstaterar samtidigt att en stor mängd av Huaweis leverantörer redan vidtagit åtgärder för att följa USA:s förbud och att Huawei därför redan är kraftigt påverkat.

Huawei skriver i ett kort uttalande att de värderar den ”nära relationen med sina partner men också inser att de är under stor press som ett resultat av politiskt motiverade beslut”. De skriver också att de är övertygade om att ”denna beklagliga situation” kan lösas.

Läs också: 
USA skjuter upp Huawei-blockaden i 90 dagar
Google klipper banden med Huawei – stängs ute efter Trumps beslut