Enligt anonyma källor till New York Times kan den kinesiska tillverkaren av övervakningskameror Hikvision vara nästa stora kinesiska företag att beläggas med exportrestriktioner, det vill säga amerikanska företag får inte exportera komponenter till Hikvision.

Hikvision är en jätte inom övervakningskameror med en global marknadsandel på 38 procent 2017. Ett exportförbud från USA vore en hård smäll för företaget som är beroende av nyckelkomponenter från amerikanska leverantörer. Aktien för Hikvision störtdök efter publiceringen i New York Times.

Om exportrestriktionerna mot Hikvision blir verklighet kommer de vara av samma typ som den amerikanska regeringen tidigare infört mot Huawei och nu senast mot kinesiska drönare. Amerikanska företag som vill exportera sina produkter till Hikvision kommer behöva söka speciella tillstånd från den amerikanska regeringen.

Hikvision svarade i ett uttalande på Baidu att företaget förväntar sig en rättvis behandling eftersom de inte har brutit mot några regler. Hikvision skriver att de ”har tagit initiativ till att anlita amerikanska experter för att genomlysa företagets affärer, och att experterna kommer att besvara oron bland utländska intressenter efter att ha lagt fram tillräckliga bevis”.

Läs också:
Inte bara Huawei – nu varnar amerikansk myndighet för kinesiska drönare
Google klipper banden med Huawei – stängs ute efter Trumps beslut