10 000 datorer som tillhör stadens administration har låsts av den ransomwareattack som slog till den 7 maj.

Det rör sig om en relativt ny variant av ett aggressivt gisslanprogram som kallas Robin Hood. Hackarna är fortfarande okända men begär 13 bitcoin, motsvarande nästan en miljon kronor, för att se till att allt återställs, skriver BGR. 

Hittills har stadens tjänstemän gjort klart att man inte har för avsikt att betala lösensumman. Och fortfarande är problemen stora.

Polisens övervakningskameror och stadens betalningssystem går inte att komma åt online. Problem med telefoner och e-post gör att stadens personal tvingas arbeta med sina egna datorer och att använda sina privata e-postadresser, rapporterar Washington Post.

Stadens fastighetsmarknad har också legat helt nere och ingen kunde sälja eller köpa bostäder fram till i tisdags då staden tog fram ett pappersbaserat reservsystem. 

I ett pressmeddelande nyligen säger borgmästaren Bernard ”Jack” Young att arbetet med att stabilisera de tjänster som bara påverkades delvis och att försöka få upp de tjänster som gått ner totalt fortsätter.

– Jag kan inte förse er med en exakt tidslinje över när alla system ska vara återställda. En del som påverkats delvis kan vara igång inom några veckor medan några av våra mer intrikata system kan ta månader att återställa.

Detta är den andra attack som drabbat Baltimore på 15 månader. Förra årets attack störde nödsystemet 911. Enligt NPR har 20 amerikanska städers administrationer drabbats av ransomware bara i år.

Läs också: 
Amerikansk stad hålls gisslan av hackare
Uppdatering gick snett – hundratals fotbojor gick inte att övervaka