Trumpadministrationens beslut att sätta upp kinesiska telekomleverantören Huawei på en svart lista med företag som inte ska kunna köpa amerikansk teknik har skakat om hela telekomvärlden. Inte minst har Google som utvecklar operativsystemet Android klippt banden med Huawei vad gäller mjukvara som inte är open source, vilket skulle innebära att program som Google Play, Youtube och Gmail inte finns på framtida Huawei-mobiler.

Huaweis reaktion på det här har bland annat varit att företaget haft beredskap, och de har till exempel uppgett att de utvecklar egna komponenter och delar till sina telefoner.

Men de kan också ha ett eget operativsystem för smartphones och laptops färdigt att använda i Kina redan i höst. Det säger chefen för företagets konsumentdivision Richard Yu till amerikanska nyhetskanalen CNBC. Han tillägger dock att det bara kommer att hända om företaget helt stoppas från att använda mjukvara från Google och Microsoft.

Huawei har tidigare pratat om att de har sitt eget operativsystem, i fall det skulle bli så att de skulle blockeras från att använda mjukvara från Google och Microsoft. Men nu säger alltså en toppchef att det här systemet kan vara färdigt redan under fjärde kvartalet i år, och en version för marknaderna utanför Kina tillgängligt antingen första eller andra kvartalet 2020.

– Som det är i dag arbetar vi fortfarande med Microsoft Windows och Google Android. Men om vi inte kan använda det så kommer Huawei att förbereda sig för plan B för att använda vårt eget OS, säger Richard Yu, Huaweis konsumentchef.

I det här egna operativsystemet finns också Huaweis egen app-butik App Gallery tillgängligt. Den finns installerad också på nuvarande Huawei-enheter, men för konsumenter är ofta Googles Play Store standardvalet.

Läs mer:
USA skjuter upp Huawei-blockaden i 90 dagar
Arm bryter med Huawei – ”ett oöverstigligt hinder”