Fujitsu har tagit hem Statens Tjänstepensionsverks upphandling, och ska nu leda arbetet med att modernisera myndighetens stordatorbaserade it-infrastruktur. Projektet inleddes redan den 1 april och under det 18 månader långa projektets gång ska SPV migrera sina befintliga stordatorsystem från IBM z/OS till en Microsoftbaserad x86-infrastruktur.

Bakgrunden är att SPV sett ett behov av att modernisera och framtidssäkra sin befintliga infrastruktur för att få en it-miljö där det är enklare att utveckla och driftsätta applikationer för att leva upp till snabbt föränderliga krav och önskemål från slutkunder. Att valet föll på Fujitsu motiveras med bolagets erfarenhet av moderniseringsprojekt i offentlig sektor samt kombinationen av global expertis och stark lokal närvaro i Sverige.

– Vi är glada och stolta att få ansvaret för att framtidssäkra Statens Tjänstepensionsverks it-miljö. Avtalet är en bekräftelse på Fujitsus erfarenhet och kompetens att hantera offentliga projekt, och hjälpa verksamheter uppnå högre leveranseffektivitet och snabbare innovation, vilket i sin tur leder till nöjdare kunder, säger Jonas Brandén, vd på Fujitsu Sverige.

SPV är baserat i Sundsvall och ansvarar för att administrera den statliga tjänstepensionen för cirka 800 000 anställda och pensionärer, samt 400 arbetsgivare. I uppdraget ingår också att räkna ut pensionspremier samt att leverera prognoser och statistik till regeringen.

Läs också: 16 miljarder datarader har flyttats – nu kan AMF släcka stordatorn