En av de mest spektakulera lanseringarna under molnjätten Amazon Web Services konferens re:Invent i november förra året var den satsning som företaget gör på tjänster för satellitdata.

Det handlar alltså om att erbjuda paketerade tjänster för satellitdata. Det ska bli enklare och billigare att ladda ner data från satelliter rakt in i AWS infrastruktur, där denna data sedan kan bearbetas, lagras eller där man kan använda något av företagets verktyg för dataanalys eller maskininlärning.

– Det här är en gamechanger för hur människor kan använda sig av satelliter och data därifrån, sa vd Andy Jassy under den presskonferens där satsningen presenterades.

Nu sex månader senare är den här tjänsten ute på marknaden med två markstationer kopplade till systemet, och tio till ska läggas till under året. Det skriver nyhetssajten Geekwire.

Genom markstationerna sker kommunikationen mellan marken och satelliterna.

– Satelliter används mer och mer av företag, universitet och myndigheter för olika syften, sa Andy Jassy under lanseringen. Det kan handla om väderprognoser, om att få bilder på markytan eller för kommunikation.

Läs mer: 
Största skrällen på AWS megaevent: Storsatsning på tjänster för satellitdata