Det är fortfarande trögt vad gäller försäljningen av smartphones i världen. Analysföretaget Gartner konstaterar i sin senaste rapport att försäljningen går ner med 2,7 procent till 373 miljoner enheter under första kvartalet.

Trots frånvaron från den amerikanska marknaden behåller kinesiska Huawei andraplatsen.

– Efterfrågan på premiummobiler är fortfarande lägre än för enklare telefoner och det påverkar märken som Samsung och Apple, som har en betydande andel i de mer avancerade segmenten, säger Anshul Gupta, analytiker på Gartner.

Extra intressant i nuläget är naturligtvis att titta närmare på den kinesiska leverantören Huaweis siffror. De här siffrorna gäller första kvartalet vilket innebär att det är perioden före det att USA gick ut med sina restriktioner mot företaget – och som medfört att underleverantörer och inte minst Android-utvecklaren Google aviserat att de kommer att begränsa eller stoppa Huaweis möjligheter att använda deras produkter i framtida modeller.

Senaste beskedet är att det här förbudet träder i kraft i augusti.

Faktum är att det bara är kinesiska leverantörer som tar marknadsandelar på världsmarknaden, åtminstone bland de fem största. Huawei växer kraftigast. Under första kvartalet 2019 hade de en marknadsandel på 15,7 procent. Motsvarande siffra förra året var 10,5 procent.

Samsung tappar från 20,5 procent till 19,2 procent.

Apple tappar från 14,1 procent till 11,9 procent. Även kinesiska Oppo och Vivo tar marknadsandelar om än inte i lika hög grad som Huawei.

– Huawei presterade särskilt bra i två av sina största regioner, nämligen Europa och Kina, där försäljningen ökade med 69 procent respektive 33 procent. De fortsätter dominera den kinesiska marknaden där de har en marknadsandel på 29,5 procent vilket gör att de säkrar andraplatsen på världsmarknaden.

Om Huawei-blockaden träder i kraft den 19 augusti så kommer det att få effekter, säger Gupta. Framför allt om de inte skulle få tillgång till det fullskaliga Android-systemet.

– Om de inte får tillgång till Googles appar och tjänster, om det här implementeras, så kommer det att störa Huaweis internationella smartphone-verksamhet – som står för nästan hälften av deras försäljning. Inte minst skapar det osäkerhet bland kunderna, vilket påverkar tillväxten på kort sikt.

Läs mer:
Huawei kan ha eget OS ute redan i år
Arm bryter med Huawei – ”ett oöverstigligt hinder”