När Microsofts vd Satya Nadella för första gången besöker Sverige nu på onsdagen talade han inför 1200 partners och kunder på ett till brädden fyllt China Teatern i Stockholm. Det övergripande temat är den digitala transformationen som nu sveper över alla branscher.

– It förändrar varje industri nu, oavsett om det är olja och bensin, jordbruk eller finansiella tjänster, och det bäddas in i allting från bilar till frysar och kaffemaskiner. Men om varje verksamhet i alla sektorer blir en mjukvaruverksamhet, då är ju frågan hur stark er digitala teknik är.

– Det är fantastiskt att vara här i Sverige och prata om teknik och den påverkan den har på alla branscher nu.

Microsofts uppdrag i det här, säger Nadella, är att bygga teknik och plattformar så att andra kan bygga teknik – och på så sätt hänga med i utvecklingen. Molnplattformen Azure är inte helt oväntat den första produkt han nämner och därefter kom han in på det egentliga skälet bakom Sverigebesöket – nämligen de datacenter som Microsoft ska bygga i Gästrikland.

– Det ska bli mycket spännande med de båda nya datacenter som vi öppnar upp här i Sverige, och att vi skapar en ny Azure-region här.

– Det allra mest intressanta är hållbarhetsaspekten, vi kommer att driva de här med 100 procent förnybar energi i den här regionen. Det kommer att bli ledande datacenter för oss och på så sätt tar vi till vara på den innovation som finns här.

Microsofts vd drog också ett antal svenska exempel som han fastnat för, inte minst inom AI och maskinlärning:

– Det har gjorts enorma genombrott de tre senaste åren, oavsett om vi talar om objektidentifiering eller röstigenkänning. Det här måste översättas till infrastruktur. Här investerar vi kraftigt.

Innovation, organisation och ledarskap – vad behöver du göra idag för att vara relevant imorgon? Det får du veta på CIO Governance den 12 september – boka plats här

– Ta Spotify som har ett nytt mycket coolt podcast-verktyg. Det låter vem som helst göra sin egen podcast och de använder vår taligenkänning för att omvandla tal till text. Det allra mest intressanta som de gör är att för den som vill modifiera sin podcast så kan de gå in och redigera i skrift, och att podcasten då automatiskt ändras. Det visar hur man kan använda AI för att effektivisera.

Nadella hade ytterligare ett svenskt företag som lyckats inom det här området.

– Vi har också Anticimex som byggde en lösning för AI plus IOT. De hade över 100 000 IOT-enheter ute på fältet. De kan nu utnyttja denna data för att med hjälp av maskininlärning kunna förbättra effektiviteten i hela verksamheten.

Även H&Ms arbete med AI och Sandviks implementation av collaborationverktyget Teams har uppenbarligen fångat Nadellas uppmärksamhet.

Ett mer annorlunda exempel som Nadella drog var hur Kiruna stad använder it-jättens headset för blandad verklighet, Hololens 2.

Kiruna ska som bekant flytta hela staden på grund av den expanderande gruvverksamheten och använder AR och Hololens för att kartlägga och planera stadens underjordiska infrastruktur.

– Det är fantastiskt att se hur stadsplanerarna använder Hololens för att designa flytten och får en betydligt bättre känsla för all den data som de har om deras topografi. Det är precis den typen av affärsutveckling vi vill se med Hololens.

Även Coala life, ett startup som utvecklar hjärtmonitorer, nämndes som ett exempel på hur teknik förändrar alla branscher, också hälso- och sjukvård.

Under den dag som Satya Nadella befinner sig i Sverige besöker han också Samhall Innovation Days, ett hackathon som ska skapa nya möjligheter för personer i utanförskap att komma in på arbetsmarknaden.

Läs mer: Fem år som vd – så har Satya Nadella stöpt om Microsoft