Alla vet att försäljningen av traditionella pc och surfplattor minskar – och det kommer inte att bli mycket bättre i framtiden, åtminstone inte de närmaste åren. Totalt går försäljningen ner med 1,6 procent per år fram till 2023.

Detta enligt en ny rapport från analysföretaget IDC. Men det finns fickor av tillväxt också inom pc-marknaden.

Ultratunna bärbara pc (tunnare än 21 mm enligt definitionen) är en sådan. Försäljningen av den kategorin väntas öka med 5,8 procent varje år, och 2023 kommer de här tunnisarna att sälja mer än traditionella pc. De väntas faktiskt utgöra den största kategorin vid den tiden med en marknadsandel på 26,4 procent.

Ytterligare en pc-kategori väntas ha positiv tillväxt, nämligen bärbara pc med avtagbart tangentbord, som också kan användas som surfplatta. Årliga tillväxten för dessa ligger på 4,6 procent.

Totalt sett räcker det här emellertid inte för att den långa nedåtgående trenden på pc-marknaden ska brytas. Totalt sett väntas det i år säljas 392,5 miljoner enheter och 2023 beräknas försäljningen vara nere på 367,7 miljoner.

Ändå finns det anledning för optimism hos branschen, menar IDC. En ljuspunkt är till exempel att det genomsnittliga priset per såld enhet går upp igen. Under det här året väntas det öka med 2,6 procent, som en följd av nya tekniker som möjliggör de tunnare enheterna, av att efterfrågan på gaming-pc håller i sig, och att många företag nu byter ut sina Windows 7-pc som en följd av att Microsoft slutar supportera dem 2020.

– Många företag håller också på att modernisera sin personalstyrka genom att utrusta den med ultratunna pc och hybriddatorer, säger Jitesh Ubrani, analytiker på IDC. De här enheterna ska inte bara göra personalstyrkan mer mobil, utan de har också visat sig viktiga för att locka unga talanger till företagen.

Läs mer:
Trots ”teknikkriget” – kinesiska pc-jätten slår till med kanonresultat
Stor klang i små högtalare – svenska ljudspecialisten ger eko i pc-branschen