Trenden bort från kontanter fortsätter. Nu senast har ett av Ikeas varuhus – det i Valbo – beslutat att fimpa kontanter helt från april efter att ha testat det sedan i oktober förra året, rapporterar Market. 

Patric Burstein som är chef för kundupplevelser på varuhuset säger till tidningen att det helt enkelt gått så bra att försöket permanentats.

– Vi får större möjlighet att ta hand om våra kunder ute i våra varuhus genom att vi inte behöver lägga resurser på att hantera kontanter. Vi kan bemanna kassorna på ett annat sätt vilket lett till att vi har kortast köer av alla kollegor i hela landet.

Även säkerheten spelar in i beslutet som tagits lokalt och inte dikterats från koncernen.

Om det kommer en kund som bara har kontanter finns det dock hjälp att få framhåller han – ”då säger vi inte nej till dem utan då kommer en kollega med växel”.

Sedan tidigare har Elgiganten lämnat kontanterna i 78 av sina mindre butiker och det har varken påverkat kundupplevelsen eller försäljningen enligt hemelektronikkedjan. Däremot har man inga planer på att utöka det till de större varuhusen.

Enligt forskare som räknat på kostnaderna för kontanthanteringen kopplat till den minskande användningen kommer en brytningspunkt där det blir olönsamt att hantera kontanter – och i deras modell kommer den att inträffa den 24 mars 2023.

Läs också: 
Nu kan du sälja majblommor med Swish – utan egen telefon
Kontantbetalningar minskar – men här gör Evry cash på cashen