Det har inte gått alls så fort som Microsoft räknat med att fasa ut Windows 7 och ersätta det med Windows 10. Men efter att ha bankat in att supporten för Windows 7 stryps nästa år och skickat ut påminnelser, så verkar migreringarna ha tagit fart. Nu har en viktig milstolpe uppnåtts.

Under maj månad ökade Windows 10 sin användarandel med 1,6 procentenheter och hävde sig därmed över 50-procentssträcket. Det fyra år gamla operativsystemet finns alltså därmed på mer än hälften av världens pc. Detta enligt statistik från analysföretaget Net Applications.

Den exakta användarandelen är 51,7 procent av alla pc i världen. Om man tar hänsyn till alla datorer i världen, alltså inklusive enheter som kör Mac OS, Linux och Chrome OS, så har Windows 10 en andel på 45,7 procent.

Samtidigt faller nu det seglivade och populära operativsystemet Windows 7 en procentenhet till 40 procent av alla pc som kör Windows.

Värt att notera är att gamla Windows XP, som nyligen patchades av Microsoft fem år efter sin pensionering, fortfarande har en andel på 2,5 procent av Windowsdatorerna.

Läs mer:
Windows 7 en tickande kostnadsbomb – förlängd support väntas bli svindyr
Därför vägrar användarna överge Windows 7: ”ett mycket bättre operativsystem”