Investeringarna i teknik för virtuell och förstärkt verklighet ökar enormt under den kommande femårsperioden. I år väntas de globala investeringarna landa på 16,8 miljarder dollar för – för att år 2023 vara uppe på hisnande 160 miljarder. Både privat sektor och myndigheter satsar på den här tekniken.
Detta enligt en ny rapport från analysföretaget IDC.
Det här innebär att den årliga ökningen ligger på 78,3 procent.
– Många företag börjar använda sig av virtuell verklighet för utbildning, samarbete, design, försäljning och för en rad andra syften, säger Tom Mainelli, analytiker på IDC. Även när det gäller förstärkt verklighet ser vi allt fler användarcase, med ett ganska brett intervall av företag som använder sig av nästa generations hårdvara, mjukvara och tjänster för att i grunden förändra sina nuvarande affärsprocesser, och även förse sina fältarbetare med nya enheter.
Computer Sweden har tidigare uppmärksammat hur SJ använder sig av virtuell verklighet för att utbilda personalen på nya X2000-tåg. När vi intervjuade företagets digitaliseringschef Claes Lindholtz tidigare i år berättade han att satsningarna på virtuell verklighet ofta kommer efter idéer från de anställda själva.
– Man måste involvera medarbetarna. Många är duktiga på det de gör, men har inte koll på den senaste tekniken. Därför utbildar vi våra anställda i de här teknikerna. Det har gjort att medarbetarna själva kommit fram med massa bra idéer om hur de vill jobba. Till exempel när vi nu får in nya X2000-tåg så har vi byggt upp VR-rum runt om i Sverige där personalen kan öva – detta efter en idé från anställda.
Det är också inom utbildning som de största investeringarna sker. Under 2023 väntas företag och organisationer runt om i världen lägga 8,5 miljarder dollar på teknik för virtuell verklighet för det här syftet.
Underhåll i industrin följer därpå med investeringar på 4,3 miljarder dollar. Även retailbranschen investerar stort, 3,9 miljarder dollar, för olika showcase-funktioner.
Vidare visar undersökningen att mer än hälften av investeringarna görs i hårdvara, följt av mjukvara och tjänster.
– Förstärkt verklighet vinner mark på företagen tack vare att tekniken kan användas för att underlätta uppgifter, ge tillgång till resurser och lösa komplexa problem. Det gör att branscher som tillverkningsindustri, energi, telekom och logistik i allt högre grad börjar använda sig av teknik för uppgifter som montering, underhåll och reparation, säger Marcus Torchia, analytiker på IDC.
Om man ser på tillväxten så väntas den ändå vara som snabbast inom finanssektorn där investeringarna ökar med 134 procent varje år, framför infrastruktur, tillverkningsindustri och myndigheter följer tätt inpå.
Konsumenternas inköp av teknik för virtuell eller förstärkt verklighet ökar inte alls i samma takt, utan där ligger den årliga ökningen på 52 procent under den kommande femårsperioden.
Läs mer:
Uppgifter: Samsung satsar på AR och VR – ska ha nya prylar på gång
Multimolnintegratör och VR-utvecklare – här är sju heta kompetenser