Automatisering av kommunala processer blir allt mer efterfrågat. Vi har tidigare skrivit om att det efterlyses fler projekt där kommuner kan hjälpa varandra att bli bättre på digitalisering. Och efter att Lunds kommun och Malmö stad gjort en gemensam upphandling har nu nästa kommunala samarbete gjort klart sin.

Den här gången är det Kommunförbundet Västernorrland som har gjort en ramavtalsupphandling av Robotic Process Automation, RPA. De organisationer som nu kan avropa på ramavtalet är Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors, Härnösands, Timrå, Sundsvalls, Ånge, Nordanstigs och Hudiksvalls kommun.

Ramavtalet innefattar it-konsulttjänster inom utveckling och förvaltning, drift och övervakning, teknisk plattform och molntjänster samt licensförsäljning. Inledningsvis är avtalet tvåårigt och kan därefter förlängas i maximalt två år till.

Och det är lika många vinnare på ramavtalet som det är kommuner inblandade. De nio bolag som bedöms ha haft de mest fördelaktiga erbjudandena är Digital Workforce, AVO Consulting, CGI, Atea, B3 Consulting, Consid, Tieto, Knowit Norrland och EY.

– Automatisering av affärsprocesser med mjukvarurobotar och AI är ett viktigt utvecklingsområde som kan möjliggöra stora besparingar genom effektivisering av manuella rutiner, säger Klas Fokine, vd för B3 Squadra, en av vinnarna och ett bolag inom B3-koncernen som erbjuder teamleveranser med specialistkompetens inom bland annat RPA.

Läs också: Så automatiserar Ericsson – varje mjukvarubot har en egen chef