Bara den senaste veckan har det gjorts två rejäla investeringar av globala it-jättar i svenska teknikbolag, då Microsoft köper förlagsrättigheterna till spelet Psychonauts 2 från Starbreeze för 124 miljoner kronor och Paypal går in med drygt 100 miljoner i fintech-bolaget Tink.

Det här är två väldigt representativa affärer om man ser hur de amerikanska it-jättarna investerat i svenskt teknik under de senaste åren.

Det är i de två svenska paradgrenarna fintech och gaming som de plöjer ner sina miljarder i (även om det finns andra exempel, som när Google köpte Limes Audio 2017 som utvecklar röstkommunikationssystem).

Senaste förvärvet Microsoft gjorde i Sverige var när de köpte Donya Labs, som blivit en vital aktör i spelbranschen för sin teknik för att optimera 3D-innehåll på olika plattformar. Samma företag äger som bekant även Minecraftutvecklaren Mojang.

Och Paypal har gjort fler svenska satsningar än den senaste i Tink. Förra sommaren köpte de betaltjänsten Izettle för 19 miljarder kronor.

Det råder ingen tvekan om att Sverige har ett starkt utbud inom gaming och fintech. Men vad finns då där bakom? Vi ställde frågan till de som arbetar med unga, lovande teknikbolag, nämligen inkubatorerna.

När Computer Sweden ringer upp Sebastian Fuchs, styrelseordförande och grundare av den teknikinriktade startuphubben SUP46, berättar han att de precis i dagarna är i färd med att starta upp ny verksamhet, inte i huvudstaden utan i Helsingborg – för att ta tillvara på de ekosystem som finns där.

– I Helsingborg finns en handelshistorik som gjort att de blivit väldigt duktiga på e-handel och att det bubblat upp företag inom den sektorn.

– Men det är också många fintechbolag som kommit fram i den regionen, som en följd av att Resurs Bank har en stark ställning där. Det innebär att erfarna personer gör nya satsningar och stödjer nästa generations bolag. Det är så företagsvänliga klimat frodas.

En annan stark trend man ser på SUP46 bland de unga företagen är det som kallas healthtech. Det är teknik för att digitalisera, automatisera och effektivisera sjukvården eller för att erbjuda de allt mer medvetna medborgarna lösningar för att hålla koll på sin egen hälsa.

För SUP46:s började det med att deras medlemsföretag Kry, som kan liknas vid en digital vårdcentral, grundades 2015.

– Det inspirerade andra startups att ge sig in i hälsobranschen, och nu har vi företag som Pilloxa, Elypta och Medpeople inom den sektorn, säger kommunikationschefen Georgrina Varadi.

Därtill framhäver de bolag som arbetar inom hållbarhet och miljöteknik.

Det är heller inte bara SUP46 ser allt fler healtechbolag ploppa upp. Även på Ideon Innovation i Lund talar vd Ola Andersson om detta som en av två starka tekniktrender i den organisationen.

– Vi ser att de unga lovande teknikbolagen i Lund kommer fram dels inom healthtech där vi genom startupcommunityn Healthtech Nordic samlat väldigt många entreprenörer inom området.

– Men de starkast lysande stjärnorna skulle jag nog säga kommer via teknikutvecklingen kopplat till IoT och 5G där vi ser väldigt starka teknikbolag växa fram. Exempelvis Xenergic, med en revolutionerande teknologi för mycket strömsnåla datorminnen, Beammwave utvecklar också en ny spännande teknik och även C2Amps som utvecklar nya typer av nanotransistorer.

Ola Andersson tillägger att Lund ligger långt framme också när det gäller utveckling av anpassningar kopplat till framtidens smarta och hållbara städer, och att en hel del teknikbolag startas upp inom det området.

På SUP46 säger kommunikationschefen Georgina Varadi att det som kanske är mest tydligt på den svenska startupscenen just nu är att den mognat enormt och att det verkligen finns kvalitet i de bolagen som kommer fram. Företag som Spotify, Skype, Izettle, King, Natural Cykles och Karma har visat andra entreprenörer att det går att lyckas, säger hon.

– Det vi också kan se är att investerare lägger pengar på en olika sorters startups, de blir mer och mer vertikala agnostiker och begränsar sig inte till en sektor.

Ur det perspektivet är det kanske fel att leta efter ett särskilt teknikområde där it-jättarna lägger sina miljarder i framtiden. Det kan dyka upp där man minst anar det.

Läs mer: Sverige fjärde hetaste land i Europa för it-investeringar

Läs mer: Toppchef på Microsoft hyllar Sverigeförvärvet: ”Så viktigt för oss”