Idag meddelar alltså EQT att IP-Only byter ägare. Det är EQT Infrastructure som köper fiberbolaget från EQT Mid Market, den fond som har ägt IP-Only de senaste sex åren. Enligt IP-Only kommer affären inte innebära några strukturella eller organisatoriska förändringar.

Under de åren har bolaget varit med och byggt fiberinfrastruktur med regeringens bredbandsmål 2025 som ledstjärna. IP-Only konstaterar att man har installerat fiberanslutningar till mer än 200 000 svenska hushåll, tredubblat antal anställda, fyrdubblat intäkterna och femdubblat vinsten. Vidare uppger man att IP-Only under EQT Mid Markets ägarperiod totalt har investerat cirka 9 miljarder kronor i utbyggnaden av sitt fibernät, samt genomfört 15 tilläggsförvärv och två utköp från Stockholmsbörsen.

EQT Infrastructures prislapp landar på 18 250 miljoner samt en tilläggsköpeskilling på upp till en miljard kronor. Enligt EQT genomfördes transaktionen efter en konkurrensutsatt budprocess med både industriella och finansiella köpare. Affären beräknas vara slutförd under juni.

– Med stöd från EQT Mid Market har IP-Only transformerats från en lokal datakommunikationsleverantör till en pan-nordisk leverantör av kritisk fiberinfrastruktur till både företag och konsument, säger IP-Onlys vd Frida Westerberg och säger vidare:

– IP-Only har haft en ledande roll i regeringens mål att tillgodose 98 procent av Sveriges hushåll och företag med höghastighetsbredband till och med 2025. Vi ska fortsatt aktivt bidra till att uppnå detta mål och ser fram emot att fortsätta vår tillväxtresa med EQT Infrastructure och dra nytta av deras expertis och tidigare erfarenheter från att utveckla starka fiberbolag.

Några exakta planer på vad ägarbytet ska innebära men om man tar fasta på hennes ord ”pan-nordisk” och ”expertis och erfarenheter från att utveckla starka fiberbolag” och kombinerar med det faktum att EQT Infrastructure även har danska Global Connect och norska Broadnet under sina vingar kan man kanske ana vartåt det barkar.

Johan Dettel, partner På EQT Partners och investeringsrådgivare till EQT Mid Market, kommenterar affären på följande sätt:

– EQT Mid Market är stolt över att ha varit en del av IP-Onlys utvecklingsresa de senaste sex åren då företaget har transformerat det fasta telekominfrastruktur-landskapet i Sverige. Vi är djupt imponerade över vad som har åstadkommits av Frida Westerberg och hennes team och IP-Only är idag väl positionerat för fortsatt stark utveckling, säger han och fortsätter med:

– Företaget har en kritisk roll för att möjliggöra digitaliseringen av Sverige, inklusive landsbygden, vilket är en förutsättning för att möjliggöra digital integration, social utveckling och hållbar ekonomisk tillväxt. IP-Only är ett mycket spännande företag som definierar private equity som ägarmodell genom kombinationen av investeringar och risktagande med ett betydande bidrag till samhällsutvecklingen.

Läs också: 
Klart med ny telekomjätte – DGC och IP-Only slås ihop
Nu storsatsar tunga investerarna EQT på en allt hetare it-bransch