Den polska it-branschen sneglar allt mer mot den svenska. Vi har tidigare skrivit om Gliwice-baserade Euvic, som har etablerat ett dotterbolag i Sverige och som även hoppas kunna hitta svenska förvärv. Och man är inte ensam om att testa den nya marknaden.

Näst på tur är it-konsultbolaget PGS Software, som främst jobbar molnet där man bland annat är AWS Advanced Consulting Partner och designar och utvecklar anpassad mjukvara. Bolaget, som sedan 2016 är noterat på Warszawabörsens huvudlista, har huvudkontor i Wroclaw och siktar främst på att rekrytera från universiteten och har idag drygt 650 it- och mjukvaruexperter ombord.

Sverige är dock vare sig en helt ny marknad eller bolagets första utlandssatsning. PGS Software är sedan tidigare verksamt i Storbritannien, Spanien, Tyskland, Österrike och Schweiz och har fått smak på Sverige genom att utföra uppdrag åt ett antal nordiska företag inom detaljhandel och hr. Och man har även varit underleverantör till nordiska mjukvaruföretag.

– Vi som polskt företag känner oss hemma i den nordiska affärsmiljön. Precis som på vår hemmamarknad står kvalitet och yrkesetik i centrum. Varje enskilt uppdrag förväntas leda fram till en solid, skräddarsydd lösning. Vi vill bidra med vår egen, unika expertis på den här marknaden och hjälpa olika typer av organisationer ta fram det teknikstöd som de behöver för att nå framgång, säger bolagets vd Wojtek Gurgul om satsningen i Norden.

Nästa steg blir att skapa en lokal säljorganisation. Den kommer att ledas av Göran Masman, som är affärsutvecklare med tidigare erfarenhet från Capgemini och IDC. Han säger så här om sitt kommande uppdrag:

– Jag är imponerad av den polska ingenjörskulturen, som bygger på ett starkt utbildningssystem. Mina nya kolleger är yrkesskickliga, lösningsorienterade och vana vid ett högt tempo. Av erfarenhet vet jag att det är stor efterfrågan på PGS Softwares erbjudanden på den nordiska marknaden, till exempel molntjänster, datavetenskap, datainsamling och designsystem. Allt detta skapar möjligheter för oss att utvecklas och växa i Norden.

Läs också: Nu ska polska konsultjätten jaga svenska förvärv