Senaste veckan har it-jättar som Qualcomm, Dells Alienware och Intel visat upp nya produkter och koncept med den svenska ögonspårningstekniken från Tobii.

– Det finns ett starkt momentum runt ögonspårning just nu. Det här rör sig om tre av de absolut största bolagen i världen, vilket innebär att tekniken håller på att mogna och accepteras storskaligt, säger vd Henrik Eskilsson.

Ett av de här nya koncepten som visats upp är en ny referensdesign för Qualcomm Snapdragon Smart Viewer. Henrik Eskilsson berättar att det handlar om att Qualcomm utvecklar exempelprodukter eller förlagor för framtida headset och VR-glasögon, och där nu Tobiis ögonspårning finns med som en komponent.

– Qualcomm är mycket viktiga på det här området. Det här bidrar till göra ögonspårning till en standardteknik i headset och VR-glasögon framöver.

– Vi har också ett samarbete med Qualcomm sedan tidigare, runt ett headset för Snapdragon 845 Mobile VR-plattformen

Det andra prestigeavtalet är med Dells varumärke Alienware som ska bygga in Tobiis teknik i deras nya bärbara speldatorer m15 och m17. Det är första gången som Tobiis ögonspårningsteknik integreras kommersiellt i en 15-tums laptop.

– Det här innebär att vi nu finns integrerad i hela Alienwares familj av nästa generations bärbara speldatorer. De sätter väldigt stor tilltro till eyetracking.
På pc-sidan har Tobii även nu i vår ingått partnerskap med kinesiska marknadsledaren Lenovo gällande Tobii Aware.

Tobiis teknik för ögonspårning har också uppmärksammats i ett tredje sammanhang på kort tid, nämligen då Intel visade upp sitt koncept för speldatorer som de kallar Honeycomb Glacier. Precis som Qualcomm utvecklar Intel referensprodukter för hårdvarutillverkaren för att kunna visa upp vad deras processorer kan användas till.

Nyhetssajten The Verge skriver om Honeycomb Glacier som en spektakulär laptop med två skärmar och där Tobiis teknik används för att knyta samman användningsupplevelsen och på ett smidigt sätt röra sig mellan skärmarna.

Sammantaget menar Henrik Eskilsson att de här nyheterna visar att ögonspårning accepteras i allt större skala.

– Om man tittar på de stora hårdvarumässorna nu så presenterar flera av de största aktörerna produkter eller koncept med ögonspårning. Det visar att tekniken håller på att mogna och accepteras storskaligt.

– Inom virtuell verklighet tror jag det kommer att hända snart. HTC Vive Pro Eye med inbyggd eye-tracking från oss skeppas redan. Vi räknar med att volymerna ökar succesivt inom VR och att de stora volymerna börjar kicka in 2021.

Läs mer: Snabbtest: Prisvärd ögonspårning med nya Tobii Pro Sprint