Idag blev det alltså klart att den nordiska marknaden för it-tjänster än en gång ritas om. Rent tekniskt är det Tieto som köper Evry i en affär som beräknas vara värd 1,3 miljarder euro, det vill säga knappt 14 miljarder kronor.

Bland de stora aktieägarna finns Cevian som har 15,2 procent av Tieto och kommer att få 9,4 procent av det sammanslagna bolaget, medan Apax som äger 54,32 procent av Evry kommer att bli största aktieägare i det sammanslagna med 20,4 procent.

Att en dominant i Norge och en dominant i Finland som båda har verksamhet i Sverige ska slås ihop är så klart inte ologiskt, och gissningsvis har en affär varit aktuell redan tidigare. Inte minst 2014, då Evrys dåvarande koncernchef Terje Mjøs, numera koncernchef på det storsatsande Visolit, såg över bolagets strategi och annonserade ut att bolaget var till salu.

Den gången blev det till slut Apax som köpte Evry och för två år sedan var man tillbaka på börsen. Men idag tar Evry och Tieto alltså ett gemensamt steg och skapar en gigant som blir störst på såväl den svenska, finska och norska som nordiska marknaden för it-tjänster.

– Sammanslagningen kommer oväntat snabbt. Vi hade väntat oss uppköp av flera mindre bolag, innan en strukturaffär av denna typ, säger Martin Sundblad, analyschef på IDC, men konstaterar att det följer en trend av ett allt tydligare fokus på Norden.

– Det är ett led i en större strukturrationalisering på nordiska it-tjänsteleverantörssidan. Vi kan förvänta oss att CGI, IBM, Accenture och nu framför allt Tietoevry kommer att industrialisera sin verksamhet, med processorientering, standardisering och effektivisering.

Innovation, organisation och ledarskap – vad behöver du göra idag för att vara relevant imorgon? Det får du veta på CIO Governance den 12 september – boka plats här

Även om Norden blir mer och mer intressant som marknad så är det en viktig delmarknad som fattas för det nya bolaget, Danmark. Det gäller å andra sidan för de flesta stora konsultbolagen som jobbar nordiskt. Om man tittar på IDC:s lista över de största spelarna på den danska it-tjänstemarknaden så hittar vi, efter ettan IBM, den danska trion NNIT, KMD, JN Data med Accenture och Atea på femte och sjätte plats.

– Tietoevry etablerar Norden som en region. Här verkar det som döden för det nationella och födelsen av det regionala. Inom Norden vill man etablera dominans och betonar kultur och arbetssätt, för att bemöta de internationella spelarna Accenture och CGI, säger Martin Sundblad.

Som vanligt när stora bolag ska slås ihop lär det finnas en hel del synergier att hämta. Det besked som lämnas i samband med dagens presentation är att man räknar med 75 miljoner euro i synergieffekter som ska vara uppnådda till 60 procent 2021 och till 90 procent 2022. De är indelade i kostnadssynergier och intäktssynergier. 

– Viss personal kommer att sägas upp, men dels har Tieto redan varslat personal, dels räknar vi med att personal kommer att frigöras för mer innovations- och produktutvecklingsprojekt, något som marknaden efterfrågar, konstaterar Martin Sundblad.

Om man tittar hur det ser ut i de tre länderna utifrån de senaste kvartalsrapporterna så är Sverige personellt det största med ungefär 4 900 anställda, fördelat på 3 100 hos Tieto och 1 800 hos Evry. I Norge är det totala antalet anställda 4 300 och i Finland 3 400.

Hans Werner, vd på analysföretaget Radar, säger att han inte är överraskad av dagens storaffär, men kanske ändå lite överrumplad.

– Det är inte helt oväntat att det händer, men affären kommer nog lite tidigare än vi väntat oss. Vi vet väl att Tieto har tittat västerut och vi vet lika väl att Evry har tittat österut och att man har haft samtal med olika konstellationer. Båda har försökt få Sverige att fungera som moderorganisationen men det har varit lite trial and error där, säger han.

Och det är just hur det kommer påverka de båda bolagen i Sverige som är det stora frågetecknet i sammanhanget.

– Hur det kommer spela ut i Finland och Norge är rätt givet. Där ser man tydligt att bolagen kompletterar varandra och att det blir starkt. I Sverige är visserligen båda starka branschmässigt i kompletterande branscher, men det finns också en hel del överlapp, konstaterar Hans Werner.

Inte minst har både Evry och Tieto ganska nyligen agerat på den svenska marknaden i form av förvärv, där Tieto köpt Avega Group, Nsec och Meridium och Evry har köpt Findwise och Netrelations.

– Ur svenska ögon kommer det nog lite väl tidigt. Båda har gjort ganska stora förvärv som ska sätta sig, så man hade kanske förväntat sig att det skulle ta ett år eller två. Ur de nordiska ögonen är det som sagt ofrånkomligt och borde ha hänt förr eller senare. Nu hände det förr och innebär att det blir färre regionala jättar här, vi får se vad det betyder, säger Hans Werner.

Läs också: Nu är nya Evrychefen redo att tampas mot sina tidigare kollegor