Idag är det finbesök hos Volvo Group i Göteborg när kretsjätten Nvidias grundare och vd Jensen Huang är på plats. Orsaken är att han tillsammans med Volvo ska presentera en ny gemensam satsning på förarlösa fordon av olika slag.

De nya lösningar som ska tas fram kommer att bygga på Nvidias mjukvara för sensorbehandling, perception, kartläggning och ruttplanering. Målet är att ta fram ett ett brett spektrum av autonoma körapplikationer för till exempel godstransport, avfall och återvinning, kollektivtrafik, konstruktion, gruvdrift, skogsbruk och mer.

Partnerskapet handlar om att utveckla ett flexibelt och skalbart autonomt system som först ska testas i ett antal pilotprojekt för att senare resultera i kommersiella erbjudanden från Volvo. Samarbetsavtalet är tecknat på flera år och kommer att innefatta personal från båda företagen, som kommer att finnas dels i Göteborg dels i kaliforniska Santa Clara.

– Automatisering ger möjligheter, både för våra kunder och för samhället när det gäller säkerhet och effektivt energianvändande som ger en produktivitet. Vi fortsätter att gradvis införa automatiska applikationer, från förarsystem till helt autonoma fordon och maskiner. Det här partnerskapet med Nvidia är ett viktigt nästa steg på den resan, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvo Group.

– De senaste genombrotten i AI och robotteknik innebär en ny nivå av intelligens och automatisering för att tkunna a itu med de transportutmaningar vi står inför. Vi är glada att samarbeta med Volvo Group för att kunna skapa en ny framtid för lastbilar, säger Nvidias grundare och vd Jensen Huang.