I mars konstaterade vi att CGI:s köp av Acando skulle skapa en ny nummer ett på den svenska marknaden för it-tjänster. Glädjen över att inneha den positionen blev dock kortvarig. För igår var det dags för nästa mastodontaffär på den nordiska it-konsultscenen när Tieto köpte Evry för knappt 14 miljarder kronor. Det sammanslagna bolaget kommer nu att bli störst i de tre länder man satsar på, det vill säga Sverige, Norge och Danmark, samt i Norden totalt sett.

De må jobba med it-tjänster men när det handlar om att få kommentarer från Tietoevrys konkurrenter om hur de ser på storaffären är tjänstvilligheten allt annat än god. En och annan trist policy om att inte kommentera konkurrenter finns bland tjänsterna som verkar lyftas fram i de nordiska konsultjättarnas tjänsteportföljer, tidsbrist och på resande fot finns också bland deras exklusiva erbjudanden.

Vi har utöver CGI även sökt Accenture, DXC, IBM och HCL för att se hur de ser på sin nya nordiska storkonkurrent. Men samtliga verkar svarslösa.

Jonas Brandén
Jonas Brandén, Sverige-vd på Fujitsu.

Helt tyst är det dock inte. På svenska Fujitsu säger man så här om den nya jätten:

– Fujitsu ser positivt på förändrad konkurrens. Det här visar att den nordiska it-marknaden ligger långt fram och har utrymme för större lokala aktörer och högre tempo. Det ökar även fokus på viktiga frågor som Fujitsu driver, som digitalisering, lokal och global kompetens och innovation, konstaterar Jonas Brandén, vd på Fujitsu Sverige.

Även om rivaliteten inte är omedelbar så finns Atea också med på listan över de största svenska och nordiska it-tjänsteleverantörerna. Och givetvis följer man vad som händer.

– Jag ser varken Evry eller Tieto som direkta konkurrenter. Men det är alltid väldigt intressant och det ska bli spännande att se vad de har för plan med den här sammanslagningen. Det är inte helt enkelt att integrera två bolag av den storleken, säger Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea om den nya konstellationen.

Anil Agarwal
Anil Agarwal, Capgemini.

Från Capgemini kommer det också några välkomnande ord om Tietoevry.

– Vi välkomnar en ny och intressant aktör och önskar Evry och Tieto lycka till med samgåendet. Kunderna och marknaden vinner på att konkurrensen ökar. Vi kommer att fortsätta vårt fokus med att bistå våra kunder med utmärkt digital transformation; AI, molntjänster och robotics, säger Anil Agarwal, som är den franska konsultjättens Skandinavienchef.

Läs också: 
Evry och Tieto slås ihop – skapar en nordisk it-gigant
Tietoevry blir nummer ett på marknaden – vad ska hända i Sverige?