Bolag som kör affärssystem i molnet är som vanligt högvilt för de traditionella affärssystembolagen. Och nu får även svenska IFS nytt molnsällskap hos sina ägare, det Investoranknutna riskkapitalbolaget EQT, som köper amerikanska Acumatica. Det är ett bolag som utvecklar molnbaserade erp-system och integrerade it-system och planen är att Acumatica, med 275 anställda och 300 partner runt om i världen, ska bli ett systerbolag till IFS.

Den tidigare Microsoft-vd:n Jonas Persson kommer att få en nyckelroll i sammanhanget. Han är sedan tidigare styrelseordförande i IFS och kommer ta samma roll hos Acumatica för att se till att samarbetet förstärks.

IFS och Acumatica siktar främst på att jobba tillsammans inom branscher som tillverkande industri, distribution, byggindustri samt inom energisektorn där man kommer att växla upp i kampen mot konkurrenter som exempelvis SAP, Oracle, Microsoft, Infor, och Sage.

– Tillsammans kommer de verkligen att komplettera varandra. IFS kan hjälpa Acumatica att expandera globalt i viktiga branscher, medan Acumatica kan stärka IFS med ny funktionalitet som business intelligence och analytics samt bidra med sin erfarenhet av att vara ett bolag som skapades i molnet och sitt erbjudande med affärssystem som SaaS, säger Mickey North Rizza, ansvarig för Enterprise Applications på IDC.

– Det här samarbetet är bra nyheter för både företag, kunder och partners samt medarbetare. EQT har samlat två företag som kommer kunna dra nytta av ett starkt partnerskap på den växande marknaden för molnapplikationer. IFS och Acumatica kommer att kunna utnyttja varandras resurser, förmågor och strategier samtidigt som de kommer att agera självständigt. Acumatics molnarkitektur och verksamhet är nyskapande, liksom det engagemang som de har för sina partner och kunder, säger IFS vd Darren Roos, som även han kommer att ingå i Acumaticas styrelse.

– IFS är ett starkt och omtyckt företag på affärssystemmarknaden som delar vår syn på kundnöjdhet. Vi kunde inte ha bett om en bättre matchning gällande teknologi, strategier och företagskultur. Vi står båda två för kundnöjdhet och att kunden ska kunna göra ett val mellan publika, privata och hybrida moln. Vårt licens- och partnerprogram förändras inte, och vår support kommer bara bli bättre, säger Acumaticas vd Jon Roskill om förvärvet.

Läs också:
IFS plockar vd från värsta rivalen: ”alla gillar en underdog”
Uppköpet klart – IFS lämnar börsen inom en månad