För ungefär två veckor sedan kom beskedet att operatören IP-Only såldes för 18 miljarder kronor. Enligt bolaget ska det ha varit andra bolag som varit intresserade. Vilka det var vill man inte kommentera och oavsett så slutade det med att EQT Infrastructure som köpte IP-Only av EQT Mid market.
– Det här är ett bevis på att de tror på den plan som vi har, att vi ska fortsätta utvecklas och möta de stora företagen som har nordiska behov. EQT bekräftar att det duger att vara en telekomoperatör och prislappen indikerar ett värde på ett telekombolag. Att de satsar bekräftar att vi ska vara det vi är, en nätfokuserad telekomoperatör. Det är det som jag tycker är intressant med det här, säger Regina Donato Dahlström, chef för IP-Only Enterprise och betonar att det finns flera signaler man kan läsa ut av ägarbytet.
– Det är också bra att veta att det finns stora resurser. Nyligen tog fonden in 100 miljarder kronor för infrastruktursatsningar och det är klart att det blir lättare att gå till jobbet då om man vet det. Det är en fond som är betydligt mer kapitalstark än mid market-fonden, och det är en fond som har mycket medel att investera och som är fokuserad på att investera.
Regina Donato Dahlström låter även ganska nöjd över att ägarbytet inte innebar en ny ägare.
– Jag är personligen glad och nöjd över att vi stannar i EQT. Det ger oss också fortsatta förutsättningar att inte bli kvartalsstressade och inte minst en annan långsiktighet som operatör. Det ger dessutom kunderna vi pratar med ett annat lugn, de behöver inte störas av kvartalshysterin, säger hon.
Ambitionen framöver är att IP-Only ska satsa nordiskt och som bekräftelse på den nya nordiska strategin har IP-Only precis tagit hem en storaffär som handlar om att inte bara jobba i Sverige. Uppdraget är att koppla samman maskinuthyrningsbolaget Ramirents verksamhet som utgörs av 80 kontor, kundcenter och depåer över hela Sverige samt över 50 kontor i Finland. Det treåriga kontraktet är värt 14 miljoner kronor.
– Vi var ute efter en leverantör som kan hantera vårt förändringsarbete och som förstår våra utmaningar. Det har vi fått i IP-Only som visat på tjänster med hög flexibilitet och redundans samt en stark vilja att samarbeta för ytterligare effektivisering. För oss är det viktigt med en leverantör som kan se till att tekniken används och kontinuerligt utvecklas för att skapa ett konkret affärsvärde för våra kunder och Ramirents verksamhet, säger Gabriel Westrell, infrastrukturchef på Ramirent.
– Det jag är glad för är att de säger att det var viktigt med en nordisk leverantör. Det tydliggör att vi kan ta stora nordiska affärer och samarbetet är ett kvitto på att vi kan erbjuda högkvalitativa tjänster tillsammans med flexibla kundteam, konstaterar Regin Donato Dahlström.
I den nordiska kampen är det framför allt två bolag IP-Only ska slåss mot, och det är jättarna Telia och Telenor.
– Utöver de två är det bara vi som är nordiska. Vi tror att de behöver en utmanare. Inte minst när internationella kunder söker en partner i Norden så finns det ett utrymme att inte vara en av de två, så jag tror absolut att vi kommer utmana.
Regina Donato Dahlström konstaterar också att bolaget har fått upp ångan igen efter att ha jobbat hårt med att spika alla nya konstellationer inom EQT.
– I år har vi hittills sålt dubbelt så mycket som under motsvarande period ifjol. Det börjar sätta sig. En av de måttstockar vi ser det tydligt är att vi lyckas vändra vända kraften utåt nu. Vår verksamhet bygger mycket på personlig verksamhet, säger hon och betonar att det blir allt viktigare ju mer det man säljer blir commodity.
– Där slåss vi med kundupplevelse, det vill säga mötet med bolaget och där brukar vi få mycket beröm för att vi alltid är tillgängliga och mottagliga. De kraven ökar ju mer produkterna är commodity. Det finns alltid affärsutveckling att göra där man kan sy ihop hela kommunikationslösningar. Ett tydligt exempel vi jobbar med är wifi inom retail där det hela tiden gäller att hitta den lösning som är bäst för kunden och kundens kunder så att de kan erbjuda en bra kundupplevelse i butiken.
Den nya fonden IP-Only numera tillhör har som sagt fokus på att investera, vilket troligen även kan innebära förvärv, eller hur ser köpplanerna ut?
– Vi kommer inte köpa något contentbolag i alla fall, säger Regina Donato Dahlström med en tydlig passning till sina konkurrenter.
– Ambitionen från IP-Only nu är att vi ska bli ännu bättre på det som vi kan bli bra på. Det finns inga planer än, men jag skulle tro att det kommer att finnas en förvärvsagenda längre fram.
I den nordiska satsningen behöver man kanske inte heller köpa på sig något i första läget. I den nya EQT-fond man numera tillhör finns även danska Global Connect där norska Broadnet numera ingår, och de två bolagen är så klart en viktig beståndsdel när man ska ut i Norden.
– Vi är partner med dem och vi stöttar deras affär när vi behöver och tvärtom.
Men ni har samma ägare och ska sikta på samma marknad, låter det inte rimligt att slå ihop er till ett då?
– Det är en vanlig diskussion om hur man tar sig an storleken och ändå behåller snabbheten. Det är inte helt givet. Just nu är det partnerskap som är den nya affärsmodellen och får man det att funka kan det vara starkare än att man är en gigant.
Läs också:
Norden slagfält för operatörerna – hård kamp mellan Telia och Telenor
EQT internkränger IP-Only för 18 miljarder