De gigantiska konsultaffärerna avlöser varandra just nu. Strax efter att vi här hemma i Norden följt Tietos köp av Evry kommer nu en fransk jätteaffär. Det är Capgemini som i måndags meddelade att man köper Altran för 3,6 miljarder euro, vilket motsvarar 38 miljarder kronor. Tillsammans beräknas de båda konsultjättarna få en total omsättning på 17 miljarder euro och ha över 250 000 anställda. Affären beräknas vara slutförd i slutet av året.

I Sverige kommer de båda bolagen landa strax under 2 000 anställda. Vid de senaste inrapporterade boksluten för 2017 hade Capgemini i slutet av 2017 1 353 anställda, medan Altran hade 500 anställda i sin svenska verksamhet.

Enligt Capgemini är affären ett sätt att få fäste på den snabbt växande marknaden för outsourcing av ingenjörstjänster och inom forskning och utveckling. Och man lyfter inte minst bolagens gemensamma förmåga och styrka inom digital transformation av industriföretag.

I sin kommunikation kring förvärvet räknar Capgemini med att kunna uppnå kostnadsreduktioner på 70-100 miljoner euro inom tre år, och man lyfter även fram att man förväntar sig en ökad försäljning inom det ganska väl tilltagna spannet på 200-350 miljoner euro. Det ska framför alt ske genom att man ska kunna erbjuda nya tjänster till de båda bolagens befintliga kunder.

– Den här föreslagna sammanslagningen gör det möjligt för Capgemini att bli ledare i ett mycket lovande marknadssegment, det vi kallar Intelligent Industry eller digital omvandling av industri- och teknikföretag. Den kompletterande kraften i vår kombinerade verksamhet och vår tekniska expertis är en fantastisk tillgång. Tillsammans blir vi en tydlig strategisk partner som kan hjälpa våra kunder att dra full nytta av den revolution som molnutvecklingen skapar, som edge computing, IoT, AI och 5g, säger Paul Hermelin, styrelseordförande och koncernchef för Capgemini Group om affären.

– Kombinationen av Altran och Capgemini är perfekt anpassad för den vision som anges i vår strategiska plan. Samtidigt som de tekniska omvälvningarna och digitaliseringen av industrin accelererar har Altran utvecklat nya tjänstemodeller med ett förädlat erbjudande för kundernas teknik och forsknings- och utvecklingsverksamhet. I en bransch som konsolideras snabbt är det ingen tvekan om att Capgemini är den perfekta partnern för att bygga en ledare inom digital transformation, fyller hans blivande kollega Dominique Cerutti, ordförande och koncernchef för Altran i.

Läs också: 
Alla förvärv ska bygga det nya Capgemini – därför är Stockholm extra viktigt
Evry och Tieto slås ihop – skapar en nordisk it-gigant