Det värsta slaget mellan de stora hemelektronikkedjorna har bedarrat. Givetvis är det fortfarande stenhård fajt mellan de största kedjorna men tittar man på det senaste året så pekar siffrorna åt rätt håll för de två största, Elgiganten och Netonnet. Trean Media Markt brottas dock fortfarande med sina lönsamhetsproblem.
Elgiganten fortsätter att stärka positionen som marknadens solklara dominant. Kedjans omsättning landar en bra bit över den sammanlagda omsättningen för de två rivalerna Netonnet och Media Markt.
Och Elgiganten vore ju inte Elgiganten om man inte fick det senaste årsresultatet presenterat för sig utifrån alla rekord som har satts under rekordåret.
De två viktigaste av de fyra rekorden är så klart omsättning och resultat. Kedjan växte under verksamhetsåret 2018/2019 med 7,2 procent och landade på 12,7 miljarder kronor i intäkter med ett resultat på 210 miljoner kronor, vilket är 5 procent bättre än ifjol. De två övriga rekord man lyfter var att den interna medarbetarundersökningen utförd av Ennova visar nya höjder samt kundomdömen, där man haft 91 procent nöjda kunder.

– Vi har ett fantastiskt år bakom oss, där vi återigen redovisar en stabil tillväxt. Vi har haft en kontinuitet i vårt kundfokus under många år och det börjar ge tydliga resultat i form av ett stärkt varumärke och ökad kundnöjdhet. Vi vill vara kundernas självklara val när de ska handla vitvaror och hemelektronik, därför krävs det fortsatt fokus på kunden och kunderbjudandet. Det är viktigt att vi fortsätter utvecklas för att kunna erbjuda bästa möjliga köpupplevelse, behovsanpassade tjänster och utmärkt service, konstaterar Elgigantens vd Niclas Eriksson.
Elgigantens tillväxt är större än marknadens.
Kök, Företagsförsäljning och Gaming uppges vara de största tillväxtområdena. Under verksamhetsåret har man även öppnat tio nya butiker och har i dagsläget 172 butiker runt om i landet, med planen om att öppna fler under 2019. Detta trots att det pratas om butiksdöd och att e-handeln ökar. Elgigantens bild är dock fortsatt att de digitala satsningarna och butiksförsäljningen hjälper varandra.
– Att antalet besök i butik och på hemsidan har ökat rejält visar att både närhet och lättillgänglighet är viktigt för kunderna. Men i kärnan av Elgiganten finns alla våra fantastiska medarbetare som är den största framgångsfaktorn för vår utveckling. Under året har vi ökat våra investeringar i medarbetaren, att medarbetarengagemanget är rekordhögt är därför något som vi är mycket glada och stolta över, säger Niclas Eriksson.
Numera är det alltså Netonnetkoncernen som tagit platsen som nummer två på den svenska hemelektronikspelplanen. Här var tillväxten under 2018 aningen högre än för Elgigantens senaste verksamhetsår. Netonnets omsättning var knappt 5,3 miljarder kronor, vilket är en ökning med 7,5 procent jämfört med 2017 år siffra på 4,915 miljarder.
Rörelseresultatet uppgick till 45,6 miljoner kronor, en siffra som var 9 miljoner året före. Att resultatet förbättrats förklarar kedjan med en kombination av tillväxt och kostnadseffektivitet.
– Vår stärkta tillväxt tillskriver vi våra satsningar på digitala lösningar, ökad satsning inom b2b samt flera initiativ som förenklar kundupplevelsen i samtliga kanaler, säger vd Susanne Holmström.
– Vi har även fortsatt haft fokus på att få ut maximal effekt av tidigare omorganisation och systembyten genom att effektivisera processer, pressa kostnader och priser. Genom starka samarbeten har vi fortsatt att förenkla för våra kunder bland annat genom nya leveranssätt och betalningslösningar. Vidare har sortimentet utökats med såväl fler varumärken som fler prisvärda tillbehör.
Och hon hoppas och tror att Netonnets positiva trend kommer att hålla i sig.
– Vi tog marknadsandelar 2018 och vi stärkte vår lönsamhet. Med vår starka plattform att stå på ser jag ser stora möjligheter till fortsatt tillväxt. Tillsammans med kunder, partners och våra medarbetare kan vi fortsätta att växa och förnya oss samt utmana branschen. Under 2019 skruvar vi upp utvecklingstakten ännu mer och kommer erbjuda våra kunder nya och ännu enklare sätt att handla hemelektronik.
Även nummer tre på listan, Media Markt, visade tillväxt under det senaste året, men samtidigt fortsätter kedjans till synes eviga lönsamhetsproblem, som har pågått sedan kedjan etablerade sig i Sverige.
Media Markts resultat är inte spikat och klart än, men man meddelar ändå de siffror man skickat in till Bolagsverket i april.
Omsättningen för Media Markts svenska verksamhet landade under 2018 på 5,042 miljarder kronor, vilket är runt 3 procent bättre än 2017 års siffra på 4,913 miljarder, som alltså var nästan exakt samma som Netonnets omsättning 2017.
Media Markts resultat för 2018 blev en förlust på 350 kronor. Motsvarande siffra 2017 var en förlust på 301 miljoner.
– Vi kan konstatera att det är positivt att vi har ökat vår omsättning, vi kan se att vår e-handel har vuxit särskilt starkt. Under förra räkenskapsåret moderniserade vi drygt hälften av våra varuhus, det har så klart kostat en hel del, men det är samtidigt en investering inför framtiden, säger kommunikationschef Jenny Pedersen om siffrorna.
Läs också:
Elgiganten glufsar i sig allt mer av marknaden: ”ett alldeles fantastiskt år”
Misslyckades köpa Media Markt-butiker – men Power vägrar ge upp