Ägarbytena fortsätter hagla tätt i branschen. I dag meddelar IT-Total att riskkapitalbolaget Segulah blir ny majoritetsägare. Planen är att samarbeta med befintliga grundare och minoritetsaktieägare, som tillsammans kommer att behålla ett aktieinnehav om 45 procent i bolaget. Någon prislapp anges inte för transaktionen som genomfördes den 26 juni. Förvärvet är den nionde investeringen för Segulah Fond V.

Segulah, som jobbar nordiskt där man äger och utvecklar mindre och medelstora bolag som ska vara lönsamma, stabila och leds av engagerade och ambitiösa företagsledningar. I det här sammanhanget uppger man att ambitionen är att stötta IT-Total i sin nästa tillväxtfas och i dess strategiska utveckling. Från IT-Totals håll säger man att det ökar möjligheterna att rekrytera och den fortsatta utvecklingen ska ske både organiskt och genom passande förvärv.

Segulah
IT-Totals vd Fredrik Franzén flankerad av sina nya kompisar Johan Möllerström och Percy Calissendorff på Segulah.

IT-Total grundades 2011 av Fredrik Franzén, Christer Alm, Peter Wallin, Stefan Borg och Lennart Pedersen och har cirka 85 anställda. Under de senaste åren har bolaget vuxit och omsättningen landade på cirka 260 MSEK under räkenskapsåret som slutade nu i april.

Bolaget säljer it-tjänster och hårdvara med fokus på molntjänster, datacenter, mjukvarulicenser och relaterade it-konsulttjänster. Med sitt huvudkontor i Solna har bolaget cirka 90 procent av kunderna baserade i Stockholmsområdet, vilket inkluderar både privata och offentliga kunder.

Segulah äger sedan tidigare datacenterbolaget Conapto, där bland annat Qbranchs tidigare grundare och vd Ulf Engerby finns med. Han kommer även att kliva in som styrelseordförande i IT-Total i och med ägarbytet. I övrigt fortsätter övriga ledningen i samma positioner med medgrundaren Fredrik Franzén som vd.

– Jag ser fram emot att samarbeta med Segulah och Ulf Engerby som ordförande för att växa IT-Total och utveckla verksamheten för våra kunder och skapa en plattform varifrån de kan möta morgondagens säkra och hållbara IT-infrastrukturbehov, säger Fredrik Franzén.

– IT-Total har uppvisat en stark tillväxt sedan starten tack vare sitt attraktiva kunderbjudande. Vi ser fram emot att fortsätta växa verksamheten med IT-Total-teamet och skapa mervärde för bolagets kunder i en snabbt föränderlig it-marknad, säger Percy Calissendorff, Partner på Segulah Advisor.

Läs också: 
Köpa eller bli uppköpt – därför konsolideras it-branschen i rasande fart
Nysvidade datacentergänget plockar trio från rivalerna