AMF Fastigheter fortsätter satsa på stora branschmötesplatser. Just nu filar man på det sista i den senaste satsningen på Magnus Ladulåsgatan på Södermalm, där de tidigare Stockholmsverken ska bli ett centrum för den svenska spelindustrin. Det är i alla fall förhoppningen för en av hyresgästerna, branschorganisationen Dataspelsbranschen.

Och på fastighetsbolaget har man absolut inget emot den beskrivningen, snarare tvärtom. Nyligen invigde man Urban Escape vid Brunkebergstorg, där bland andra Microsoft och konsultbolaget Netlight ska sitta. Och att AMF Fastigheters tydligaste trend just nu är att skapa mötesplatser blir inte mindre tydligt av att man även arbetat med co-working-platser som Epicenter och utvecklat Mood-kvarteren. En liknande co-working-verksamhet, The Park, är redan på plats på gamla Stockholmsverken, som består av två kvarter och totalt 23 000 kvadratmeter yta, vilket omräknat till det klassiska och kanske inte alltid begripliga begreppet fotbollsplaner innebär tre stycken.

– Det är ett superintressant projekt. Vi satte igång uthyrningen för ett år sedan och nu är i princip allt uthyrt. Vi vill skapa ekosystem på de platser vi har så att vi kan erbjuda de som bor, arbetar och rör sig här innehåll som bidrar till deras vardag, säger Per Helgesson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter och konstaterar att det blir nytt liv i kvarteren nu.

– Kontrasten blir stor mot vad de här kvarteren var för tre år sedan. Både Amex och SEB har lämnat. Det var två introverta bolag i finansbranschen, och det gjorde att i princip alla lokaler som var arbetsytor mest hade neddragna persienner.

Utöver The Park och Dataspelsbranschen är spelprofilen som sagt tydlig. Ett av husen kommer inom kort att tas i besittning av Paradox Interactive med cirka 250 anställda. Experiment 101, Ninjas in Pyjamas, Fatshark och Glorious Games är andra spelbolag som kommer att husera i lokalerna. Och det kommer så klart sätta sin prägel på området. Längre upp på gatan sitter bla EA Dice och Epic Games.

Per Strömbäck på Dataspelsbranschen konstaterar nöjt att det är en bransch som odlar sina nördigheter och att bron över gatan kan få någon slags roll som kommandobrygga. Han låter minst sagt exalterad över att området runt Södra station tar ännu ett kliv mot att bli ett riktigt spelmecka.

– Om man bortser från Ubisoft i Montreal där man har hyst in ungefär 4 000 i samma kvarter så finns det inget ställe på jorden som har så många spelutvecklare på så liten yta som det finns mellan och runt de båda uppgångarna på Södra station, säger han och berättar om att man borde göra mer utifrån ett möte med en sydkoreansk pojke som turistade i Stockholm och letade efter Mojang.

– Det vallfärdar folk hit som vill besöka företagen där spelen skapats. Just i det här fallet var det en tioårig koreansk pojke som gillade Minecraft och ville besöka företaget. Det blev en selfie framför dörren. Det känns ju kanske lite fattigt när man har åkt från Sydkorea. Det måste vi göra något åt.

Och Per Strömbäck hoppas att han och branschorganisationen ska kunna genomföra sina planer på Level, som är det samlingsnamn man har för de aktiviteter som man hoppas kunna göra när allt är på plats.

– Vi har massa roligheter och idéer om vad vi ska göra för att ta emot folk som är intresserade. Allt ifrån att arrangera arbetsmarknadsdagar till konstutsällningar med konst från de olika spelen. Samtidigt är vi inte så stor organisation på vårt kansli, så vi är lite rädda att bli fartblinda. Men jag hoppas att vi till exempel kan ha en souvenirshop med överbliven merch från våra medlemmar som inte finns att köpa någon annanstans, så att den som åker långt får möjlighet att köpa det. Det tror jag hade känts mer meningsfullt för killen från Sydkorea. Det är en idé vi har och där har vi en dialog med våra medlemmar.

Han säger att den svenska dataspelsbranschen årligen runt 15 miljarder kronor, vilket är ungefär samma siffra som den svenska järnmalmen omsätter. Och att det handlar om en så stor och viktig exportbransch gör så klart att även AMF Fastigheter lockas på tanken av en mötesplats.

– Det här är en bransch som växer fort och som agerar på en världsmarknad. Det är en exportindustri som har vuxit snabbt och vi vill gärna vara med och bidra till branschens identitet. Där blir vår roll som fastighetsägare att skapa en bra mötesplats för branschen och möjliggöra utvecklingen på de sätt vi kan. Det finns även innergårdar som varit lite öde. Nu försöker vi öppna upp tre fantastiska gårdar och ett torg som ska användas för att skapa nya mötesplatser, säger Per Helgesson och kan inte ge ett exakt datum på när allt kommer vara klart.

– The Park är redan på plats och i höst flyttar Paradox in.

Att det blivit just Södermalm som blivit spelbranschens högborg har säkert flera förklaringar. Per Strömbäck säger att stadsdelen alltid lockat till sig kreativa näringar. Men han har även en annan teori, där han även nämner Berlin, Barcelona och Venice Beach som liknande områden med mycket spel.

– Vi vill vara i myllret där det finns kreativa näringar. Det handlar trots allt om nördar som gärna vill vara coola, och då måste vi anstränga oss lite. För egentligen är vi en samling av nördar i för stora t-shirts som vill käka hamburgare.

Läs också: 
Microsoft investerar 124 miljoner i krisande svensk spelutvecklare
Spelbolaget Leovegas sätter allt på Google

Fakta

Adventure Box Technology
Avalanche Studios
Collecting Smiles
EA Dice
Eldring Games
Experiment 101
Fast Travel Games
Fatshark
Filimundus
Fula Fisken
Glorious Games
Good Learning
Goodbye Kansas
Gro Play Digital
Hazelight Studios
Light & Dark
Liquid Media
Mojang
Neat Corporation
Odd Raven Studios
Paradox Interactive
Right Nice Games AB
Snowprint Studios
Sunhammer
Tomorroworld
Unity Technologies
Valiant Game Studio
Villa Gorilla

Därutöver finns utbildningarna Future Games och Forsbergs Skola..

Och i närbelägna Hammarby sjöstad hittar vi också de två bolagen Arrowhead och Mutate.