Tar över Visma Spcs

Charlotte von Sydow är ny vd på Visma Spcs, som har omkring 450 anställda, av vilka de allra flesta sitter på huvudkontoret i Växjö.

vonsydow
Charlotte von Sydow.

Hon har tidigare varit hr-, it- och ekonomichef på företaget. Hon tillträder rollen som vd omgående, men det är mest formellt eftersom hon sedan mars har varit tillförordnad vd.

– Jag är stolt och glad över att få leda Visma Spcs. Vi är den leverantör som flest småföretagare i Sverige väljer för sin bokföring, fakturering och lönehantering, och det ska vi fortsätta att vara. Vi brinner för Sveriges småföretagare och vill att de ska starta, driva och utveckla sina verksamheter tillsammans med oss. Vi ska också fortsätta att driva på digitaliseringen inom såväl småföretagande som redovisning och revision, säger hon.

Teknikmagasinet byter vd

Teknikmagasinet har rekryterat en ny vd som tillträder den 5 augusti. Ulrika Göransson har tidigare varit på Clas Ohlson där hon suttit i koncernledningen som strategi- och affärsutvecklingsdirektör och har även en bakgrund som strategikonsult. Under det senaste året har Ulrika arbetat som konsult för Teknikmagasinet och drivit strategiska affärsutvecklingsprojekt.

Ulrika Göransson
Ulrika Göransson.

– Vi är mycket glada över att få Ulrika i den här rollen. Hennes långa strategiska erfarenhet inom detaljhandel tillsammans med den djupa kunskap om Teknikmagasinet som hon hunnit upparbeta under senaste året kommer vara till stor fördel för oss, säger Teknikmagasinets ägare Peter Gyllenhammar.

– Jag har en väldigt bra bild av de utmaningar och möjligheter som Teknikmagasinet står inför och kan agera snabbt när jag tar över som vd. Vi fortsätter vår satsning på mobilreparationer där jag ser en enorm potential framåt, vi har flera spännande initiativ på sortimentområdet som rullas ut inom kort och flera andra affärsprojekt på gång, säger Ulrika Göransson.

Kedjans nuvarande vd Catherine Sahlgren kommer finnas kvar i bolaget som styrelseledamot.

– Jag accepterade tidigare i våras ett spännande erbjudande att bli koncernchef för Werksta. Vi startade omedelbart processen att hitta en ny vd, vilket ledde till den lyckade rekrytering av Ulrika, som är mycket kompetent och erfaren och kommer bidra stort i Teknikmagasinets fortsatta utveckling, säger Catherine Sahlgren.

Lämnar Oracle för Lenovo-comeback

Daniel Lindberg är tillbaka på Lenovo igen efter 13 år. Han kommer att kliva in i en roll som ansvarig för små och medelstora företag samt att leda bolagets kanalarbete i Norden och Baltikum.

Daniel Lindberg
Daniel Lindberg.

Han kommer närmast från Oracle där han varit nordiskt säljansvarig för hårdvara. Innan dess har han ett förflutet på Linkedin, Dell och IBM, varifrån han hamnade på Lenovo den första gången efter att it-jätten sålde sin pc-division.

– Efter totalt sex år på Oracle med ett kort gästspel på Linkedin kändes läget helt rätt när denna roll och utmaning dök upp. Vi har en tydlig Ambition att fortsätta Lenovos tillväxtresa och ta marknadsandelar i Norden och Baltikum, säger han om sitt nygamla uppdrag.

– Det ska bli kul att återigen få komma tillbaka och arbeta med och vidareutveckla det så oerhört viktiga återförsäljarledet för Lenovo. Jag hoppas och tror att min tidigare erfarenhet från pc-branschen, och från att under de senaste åren arbetat med nordiskt ansvar ska komma väl till pass i den nya rollen.

Vd-klart på Stokab

Stokabs styrelse har utsett Veronica Thunholm till ny vd från den 1 juli. Hon har i drygt 20 år varit verksam inom företaget, tidigare som vice vd och sedan i slutet av mars även som tillförordnad vd för Stokab. I samband med vd-tillsättningen beslutade styrelsen även att tillsätta Thord Swedenhammar som vice vd. Han kommer närmast från posten som kanslichef vid finansroteln i Stockholms Stad och tillträder vice vd-posten den 12 augusti.

Veronica Thunholm.
Veronica Thunholm.

– Det är fantastiskt roligt att få förtroendet att ta vd-rollen på Stokab. Jag kommer att säkerställa att vårt ständiga förbättringsarbete med våra kunder i fokus fortgår. Vi ska alltid kunna leverera konkurrensneutral fiber i Stockholm, oavsett om det är mellan datahallar, till flerfamiljsfastigheter, företagsområden eller för framtida tjänster i gaturummet. Som bolag ska vi också fortsätta vår digitaliseringsresa för att kunna erbjuda våra kunder säkra, digitala gränssnitt gentemot oss, säger Veronica Thunholm.

– Vi är mycket glada för att Veronica Thunholm, med sin gedigna erfarenhet av olika uppdrag inom Stokab, nu tackat ja till att axla vd-skapet för Stokab. Stockholm har ställt upp tuffa mål som syftar till att stärka stadens it-profil som smart stad och nyttjare av IoT och AI. I detta arbete har Stokabs kompetens en viktig roll, säger Ulla Hamilton, ordförande i Stokabs styrelse.

Länsförsäkringar säkrar ny cio

Ulrica Holmgren.
Ulrica Holmgren.

Ulrica Holmgren har rekryterats som ny cio på Länsförsäkringar. Hon är idag managementkonsult på Cartina och har mångårig erfarenhet av digitalisering och agil transformation. Hon har tidigare varit cio på Telenor med ansvar för it-strategi, utveckling och leverans samt implementering av agilt arbetsätt globalt.

Christer Cragnell, tillförordnad cio blir kvar i den rollen tills den nya cio:n är på plats, vilket är senast i mitten av september. Ulrica Holmgren kommer även att ingå i Länsförsäkringars företagsledning.

– Jag ser mycket fram emot att börja på Länsförsäkringar, där jag tror att jag kan bidra med min erfarenhet av digitala förändringsresor och agil transformation i nära samarbete mellan affär och it, säger hon.

– Vi är mycket glada över rekryteringen av Ulrica. Hon är en erfaren och trygg ledare med stor erfarenhet av att driva it-transformation. Det passar mycket väl in i den satsning vi gör inom it-området för att Länsförsäkringar ska leverera marknadens bästa kundupplevelse, säger Fredrik Bergström, vd på Länsförsäkringar.


I vanliga fall hittar du veckans senaste chefsflyttar i nyhetsbrevet Branschkollen, där du dessutom får stenkoll på allt du behöver veta om den svenska it-branschen. Brevet är tillbaka i augusti. Prenumererar gör du här.