Cloudflare är en jätte på internet med i första hand ett Content Delivery Network, CDN, som främsta produkt, men Cloudflare har även ddos-skydd, accelerering och mycket annat i sin portfölj. Cloudflares nätverk utgör en god portion av internet, och när Cloudflare ligger nere, ligger mycket annat också nere. Cirka 16 miljoner olika sajter är mer eller mindre beroende av Cloudflare.

Inom en veckas tid har Cloudflares tjänster drabbats av avbrott. För en vecka sedan var det en så kallad routläcka i BGP hos internetoperatörerna Verizon och Noction som orsakade ett avbrott som bland annat drabbade AWS. Det avbrottet förlängdes av att Cloudflare, enligt en tweet från bolagets vd Matthew Prince, inte fick kontakt med Verizons NOC under avbrottet, skriver Bleeping Computer.

Denna gång kan Cloudflare dock inte skylla på andra aktörer. Det som orsakade avbrottet denna gång var en misslyckad utrullning av en ny mjukvara som fick till följd att cpu-förbrukningen slog i taket. För kundernas del orsakade felet ett 502 Bad Gateway felmeddelande. Avbrottet varade i 30 minuter innan Cloudflare kunde rulla tillbaka utrullningen av den felande mjukvaran.

Under attacken gick spekulationerna höga om att Cloudflare var utsatta för en attack, men Cloudflare representant John Graham-Cumming skriver i en tweet att ”denna cpu-spik orsakades av en misslyckad utrullning av mjukvara som fick rullas tillbaka. När den väl rullats tillbaka återgick allt till det normala”.

Läs också:
Routeläcka däckade Cloudflare och AWS
Cloudflare lanserar gratis vpn för mobiler