Förra veckan drabbades Cloudflare av ett avbrott i flera av sina tjänster på grund av att den stora amerikanska internetoperatören Verizon felkonfigurerat BGP-protokollet – en slags självorsakad BGP Hijacking. Denna gång tycks det ha varit ett misstag av Verizon, men just Verizon har tidigare varit måltavla för BGP hijacking från China Telecom.

För två dagar sedan var det dags för ett nytt avbrott i tjänsterna från Cloudflare, denna gång orsakad av ett felskrivet reguljärt uttryck i brandväggsreglerna i Cloudflares brandväggar, vilket fick cpu-resurserna i brandväggarna att slå i taket och därmed drastiskt strypa genomflödet av trafik, skriver Ars Technica.

Microsoft upplevde störningar i Office 365 som drabbade kunder som är uppkopplade via vissa isp:er och rutter, men inte andra. Dessa störningar vara i ungefär fyra timmar innan Microsoft kunde rätta till felet. Microsoft har även tidigare drabbats av störningar med samma mönster.

Facebook och dess dottertjänster Whatsapp och Instagram fick problem igår med att användarna inte kunde ladda upp bilder eller videos. Felet tycks ha något att göra med felaktiga tidsstämplar i bildernas taggar som matas till företagets CDN, vilket från användarnas perspektiv resulterade i http-felmeddelandet ”403 Bad URL timestamp”. En intressant sidoeffekt av avbrottet hos Facebook är att det avslöjar hur Facebook taggar användarnas bilder med hjälp av sin AI.

Slutligen har även Twitter fått sin beskärda del av problem. Tjänsten tycks mest vara instabil, inte att den slutar helt att fungera, och felet, oklart vilket, drabbar mest användare i östra USA och Europa, medan användare i andra delar av världen inte har drabbats alls.

Det är svårt att se ett mönster eller en gemensam nämnare bland alla dessa avbrott och fel i tjänsterna – det är antagligen bara en dålig vecka för internet. Men det behövs ingen stor foliehatt för att känna oro med tanke på den geopolitiska utvecklingen den senaste tiden.

Läs också:
Cloudflare utslaget igen – utrullning av mjukvara fick rullas tillbaka
Stora problem för Office 365 – mejl nere flera timmar