De 3236 satelliterna kommer enligt Kupiers plan att placeras i en låg bana mellan de 56:e norra och södra latituderna och därmed täck hela USA, men även stora delar av befolkningarna i andra länder. Satelliterna ska placeras 590, 610 och 630 kilometer ovan jord, skriver Ars Technica.

Tanken, enligt Kupiers ansökan till den amerikanska myndigheten Federal Communications Commission, FCC, är att leverera bredbandstjänster till de stora grupper runt om i USA och andra länder som inte kan få internet-access av god kvalitet, vare sig det gäller per kabel i marken eller över mobilnäten. Kupiers satelliter kommer att kompletteras med ungefär lika många markstationer. I en första fas ska 578 satelliter skickas upp.

Kupier har inte sagt när systemet ska börja byggas eller när det ska stå färdigt, men enligt FCCs regler måste hälften av satelliterna vara i omloppsbana inom sex år efter ansökan, och hela systemet måste vara på plats inom nio år. Kupier lämnade även in en ansökan till International Telecommunications Union, ITU, tidigare i vår.

Kupier är ett helägt dotterbolag till Amazon och leds av Rajeev Badyal som tidigare var hög chef på SpaceX, men hamnade på kant med Elon Musk. SpaceX har redan sökt och fått tillstånd av FCC att skicka upp 12 000 satelliter i låg bana.

Läs också:
Så ska astronauter skyddas vid en misslyckad uppskjutning
Spacex – lyckad uppskjutning ger hopp om billigare rymdresor